Блага вест за 679 хиляди пенсионери. Повече пари

ЗДа първи път вдигат вдовишките добавки

Блага вест за 679 хиляди пенсионери. Повече пари | StandartNews.com

Блага вест за овдовелите пенсионери! 679 хиляди мъзрастни хора у нас ще получават повече пари.

През 2011 година в българската пенсионна система беше въведена една добавка. От тогава тя не е актуализирана нито веднъж. Дойде и нейният ред и тя ще получи увеличение от 3.5%.

Става въпрос за вдовишките пенсии, които имат характера на добавки. Вместо 26.% от пенсията на починалия партньор, както е сега, от 1 юли 2024 г. добавката ще бъде в размер на 30%.

Тъй като тази добавка се определя от пенсията на покойния, тя също се актуализира с всички останали пенсии. Ако покойният не е взимал пенсия, сумата се определя от пенсията или сбора от пенсиите, на които е имал право по ред на наследствените пенсии.

Наследствени са пенсиите, които обикновено получават деца на покойни родители. При наследствените пенсии обаче не може да се взима добавка заедно със самата наследствена пенсия.

Съпругът или съпругата, които са преживели, имат право на наследствена пенсия 5 години преди да имат възрастта за пенсиониране

Хората с 50% или повече инвалидност могат да получат добавката преди този срок, тъй като са неработоспособни.

В момента малко над 679 хиляди души получават вдовишки добавки

Почти 600 хил. от вдовишките пенсии се отнасят към пенсии за възраст и стаж. Към инвалидни пенсии се отнасят почти 67 хил. вдовишки добавки. 2318 са тези вдовишки добавки, които са към кооператорски пенсии. Има и почти 5500 добавки върху пенсии, които НОИ изплаща на базата на стаж в чужбина или смесен стаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Илия
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи
Дони
преди 1 месец

Непрекъснатото публикуване на текста за секса и рекламирането на виаграта правят така,че четящите да намразят виаграта.

Откажи
Баба Диди
преди 1 месец

Нямам нищо против новостите , но моля Ви журналисти проверявайте написаното за правописни грешки или ако сте полуграмотни дайте на грамотни да редактират написаното , защото е срамно и обидно ! Не всичко е " паплач" .

Откажи
Дани
преди 1 месец

Моля ви, спрете коментарите с тази виагра или както и да го наричат там. След всяка статия задължително първия коментар е този макар да няма връзка с написаното. Това е кошмар!

Откажи
Ябълка
преди 1 месец

Защо актуализирате на починали пенсиите?Защо не ги имате предвид при отпускане помощи за отопление?Работещите плащатДОД за всяка получена сума,а за вдовишките се актуализират.Защо????

Откажи
Хари Селдън
преди 1 месец

Ей,"Ябълка" ако един ден влезеш в категорията вдовец/вдовица ще се сетиш кое е по справедливо

Откажи