Бизнесът ще обжалва отстъпките за лекарства

Бизнесът ще обжалва отстъпките за лекарства | StandartNews.com

Най-големите световни производители на лекарства ще обжалват наредбата със задължителните отстъпки на здравната каса. Тя засяга около 900 медикаменти за домашно лечение и за рак в болниците без аналог, които генерират основния преразход на фонда за медикаменти. За тази година НЗОК ще похарчи около 860 млн. лв. при планувани близо 760 млн. лв. Затова властите и фармацевтичните компании се съгласиха да се въведат задължителни отстъпки, с които да се сподели финансовия риск. Бизнесът обаче не хареса формата им.

Причината за предприемането на подготвителни действия за обжалване е, че наредбата противоречи на български и международни правни норми, съобщиха за "Стандарт" от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България. За да няма проблем за пациентите обаче, фирмите ще участват в договарянето и ще дадат отстъпки. В противен случай касата няма да има право да плаща медикаментите им и хората ще трябва да си ги купуват сами.

Основният проблем, заради който фирмите ще обжалват наредбата, е, че отстъпките в нея са фиксирани. За тази година техният размер е 20%, а за следващите 10. Това не предполага договаряне, а едностранно налагане на правила, смятат от асоциацията. Според юристите фиксираните отстъпки са един вид данък, чието налагане е напълно неоснователно. Друг проблем е, че с 20% се облага не цената на производител, а крайната цена на лекарствата, в която е калкулирано 20% ДДС и надценките за търговците на едро и дребно. Така цената, която трябва да платят производителите става доста по-голяма. По официална информация на МЗ се очаква фирмите да върнат на касата около 40 млн. лв. за тази година. В същото време, за да участват в договарянето, фирмите трябва да дадат банкови гаранции в рамките на 80 млн. лв. Това е друг трън в очите на фармабранша.

Всички тези проблеми може да направят снабдяването с някои медикаменти икономически неефективно, тъй като те се доставят в България на едни от най-ниските цени на производител в ЕС, предупреждават още иновативните компании. Напрактика това означава, че фирмите може да спрат от реимбурсация някои лекарства и хората ще трябва да ги купуват сами. За да се избегнат тези проблеми, от иновативната индустрия искат здравните власти отново да седнат на масата за преговори. Не сме срещу идеята за даване на отстъпки, напротив, просто искаме да се намери по-добра формула, по която да става това, обясни Деян Денев, директор на асоциацията. Не е ясно обаче дали новият преговорен процес ще доведе до добър край, тъй като индустрията и министерството търсиха компромисен вариант цяла година. Такъв не беше открит, тъй като интересите на фирмите са различни.

Иновативните компании настояваха за национално споразумение, което да поделя отговорността за преразхода на касата за медикаменти между всички компании. От генеричната индустрия обаче възразиха, че техните медикаменти са изключително евтини и не формират преразход за НЗОК. Затова депутатите решиха отстъпки да дават само компаниите, които имат единствени по рода си лекарства, които плаща касата. Така се стигна и до приемането на фиксираните отстъпки за иновативните медикаменти. От тях обаче има групи лекарства като редките, които в цял свят са на различен режим на финансиране. Причината е, че те засягат много малко пациенти, а са с много високи цени. Автоматичното облагане и на тях с 20 или 10 на сто ще доведе до редица проблеми, предупреждават производителите им. Едни от тях са намаляване качеството на лечение и на живот на пациентите и повишаване на себестойността му. Гарантирането на адекватен бюджет за медикаменти, липса на допълнителни рестрикции освен отстъпките са сред нещата, които бизнесът също иска. Въпреки трудностите при предните преговори, сега фирмите смятат, че има много по-голямо разбиране по въпроса и може да се намери по-добре работещ вариант занапред, ако властите седнат заедно с тях на масата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай