Бизнесът иска тристранка за данък "вредни храни"

Бизнесът иска тристранка за данък "вредни храни" | StandartNews.com

Работодателите предлагат да се намали ДДС за полезните

Спешно свикване на тристранката заради новия налог "вредни храни" поиска бизнесът в лицето на Българската стопанска камара. От там смятат, че новият налог крие редица опасности, както за прехраната на най-бедните хора, така и за рентабилността на бизнеса. Опасения от новия данък, който здравният министър Петър Москов иска да наложи, имат и от КРИБ. Заради идеята днес те бяха на спешна среща с него.

Ако новият налог влезе в сила, ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, опасяват се от БСК. Според работодателската организация с новия налог "вредни храни" закономерно ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. Това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити, пресметнали са работодателите. Те се опасяват, че опитът да се определят "храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство като опасни за човешкото здраве, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия". Новият налог крие опасност от съпротива на легалния бизнес и обслужване на огромен финансов и лобистки интерес, добавят от БСК. Затова те предлагат вместо да се вдигат данъци да се разгледа възможността за намаляването на ДДС за полезните храни.

"Винаги притесненията на индустрията са свързани с възможности за загуба на работни места, за икономически лоши последици за определени сектори на индустрията", контрира обаче Петър Москов. Според него в момента той води "смислен разговор за това къде е златната среда между това да започнем, да положим началото на цялостна кампания за различен начин на живот особено при децата и младите и да няма тежки икономически последици за бизнеса". Москов за пореден път даде за пример в това отношение Унгария, където има налог за четири вида храни. "Ние приемаме изцяло матрицата на унгарския модел като доказано работещ модел", каза той. Дебатът с бизнеса ще продължи през идните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай