Бизнесът да не чака много от властта

Боян Бенев учи и живее в Англия, у нас е от 3,5 години. Занимава се с бизнес, главно в ИТ сектора.

Бизнесът да не чака много от властта | StandartNews.com

- Г-н Бенев, гласувахте ли?

- Да, и не съм доволен от резултата. Беше разочароващ, защото е отражение на състоянието на държавата в момента.

- Бизнесът изказа притеснение за това, че политическата ситуация е нестабилна.

- Аз виждам това като една възможност бизнесът да се самоусети малко повече и да не очаква нещо от държавата. Да действа сам. Имаме нужда от малко повече лидерство. Единственото, което е много жалко, е, че не можем да се представим обединени пред света.

- Какви стъпки очаквате да предприемат управляващите по отношение на бизнеса?

- Аз изключително се радвам на данъците в България, в сравнение с Англия са голямо щастие. Но има много странни бариери за малкия бизнес. Да си направиш компания е ходене по мъките. В Англия всичко става за 20 минути по интернет. Тук ми отне около три дни - с адвокат, при нотариус, печати, всякакви средновековни неща. Данъкът е плосък, обаче съществуват други ограничаващи правила. Ако имаш ЕООД, трябва да плащаш месечни осигуровки. Това е огромен проблем за човек, който точно стартира. Вместо приходите да се осчетоводяват тогава, когато ги имаш, има едно 200-300 лева, които трябва да се плащат на месец, а за някои хора това са страшно много пари. В такива неща може да се помогне.

- Твърди се, че няма пари в държавата.

- Ние имаме късмет, че в ИТ сектора в България има добро развитие, има таланти, има местни и чужди компании, които правят интересни неща. Обаче някак си положителното не прелива навън. Това, което аз искам да правя, е да се създаде някаква комуникация между различните индустрии. Това е нещо, което правителството сравнително лесно би могло да подпомогне.

- Доколко ИТ секторът усети кризата, твърди се, че почти не е бил засегнат от нея?

- Усети я, и то много, но е адаптивен. Някои от големите компании съкратиха работници, но от друга страна, се породи едно ново поколение от стартиращи малки компании, подпомогнати от еврофондовете, които точно сега започват да набират скорост. Това е едно малко общество, което в момента все още трупа опит. И всъщност е породено от кризата.

- Значи в тази сфера кризата се оказа добра за младите предприемачи?

- Да, защото показа, че има някаква алтернатива. Надявам се, че до следващите 2-3 години ще започнем да виждаме резултати от тези идеи - да се създават работни места, да има приходи. Но и все повече компании сега се връщат обратно. По може би не най-добрите причини - това, че сме най-евтини примерно. Но чуждите фирми захранват с опит и младите хора.

- Вие лично защо предпочетохте България пред Англия? По-лесно ли се пробива тук?

- Истината е, че просто ми е по-хубаво тук. Аз нямах намерение да остана за дълго, когато дойдох. Аз и тук работя главно с чужденци и виждам, че остават у нас по пет-десет години. Много им допада.

Все още се случват интересни неща в България. Аз например много се гордея с тази конференция, която правим в момента - "Болкан венчър форум" на 21 и 22 май в НДК. В крайна сметка сме събрали над 20 организации. Шест държави, инвеститори с над 3 млрд. евро ще дойдат в България другата седмица, 40 инвестиционни фонда, много различни участници. И за мен всъщност половината от стойността на направеното е точно преди откриването на конференцията - да покажем, че все пак можем да работим заедно. Особено на фона на всичко това, което се случва в момента в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай