Бивш министър изплю камъчето за ситуацията в България и Украйна

Производството у нас бива убито        

Бивш министър изплю камъчето за ситуацията в България и Украйна | StandartNews.com

„Има геополитически натиск за излизане на България от групата на страните, които страдат от евтиния украински внос  - внос на земеделска продукция от трета страна по отношение на ЕС и се отразява зле. Очевидно България се е поддала на такъв натиск. Обещанията за спада на инфлацията няма да се случат. Инфлацията е европейски и световен процес”. Това заяви в ефира на Нова бившият председател на Народното събрание и бивш вътрешен министър Михаил Миков по повод обсъждането в парламента да бъде разрешен вноса на евтино украинско зърно, което пряко ще се отрази на българското производство.

„Щом една държава разчита да обложи вноса от трети страни, за да си напълни бюджета, то работата е много закъсала. Убиването на българското производство струва много повече, то може да се измери в милиарди”, каза Миков.  

Той бе категоричен, че едва ли става дума за големи печалби от този внос, но „убиването на българското производство струва много повече, то може да се измери в милиарди”, каза той.

„Вече имаме сигнали в производството на млечни продукти, че една част от храните, които яде българина, са сухи млека, внос от Полша, което е индиректен внос от Украйна. Този въпрос тепърва ще се поставя на обществена дискусия. Надявам се, че ще има мерки в национален интерес, а не в общополитическия мейнстриим  на глобалната политика.

„Аз съм против непазарните условия, в които се поставят българските производители, независимо дали вносът е от Украйна или от Русия. Определено има натиск от европейските страни, които са по-далеч от Украйна и не се засягат. Другият въпрос е разбиване на единството на пограничните страни на Украйна – Полша, Румъния, Унгария, Словакия, България. Натиска се най-слабото звено. Очевидно, че нашето правителство е най-слабото звено, за което националният интерес е на второ място пред политическия натиск”, каза Миков.

Относно различните интереси на маслопреработватели и на зърнопроизводители той обясни, че това показва как сблъсъкът на интереси и решаването на въпроса се прехвърля в конфронтация между браншовете. Ако спре вноса от Украйна и българското производство е разбито, откъде преработвателите ще закупят суровини, запита той. Имаме ли национална политика, която да държи за интересите на различни браншове, продължи с въпросите си Миков.

Според него поведението на политиците ни издава дълбоки комплекси след като се изтъкват връзки и одобрение с посолствата. „Трябва да се приключи с тази политика, за да имаме усещане, че България се управлява от национално правителство”, каза Миков.

Идеята за реформа в службите той определи като „битка за овладяване на службите, отнемане на правомощия на президента, като една поредна нестабилност в българската демокрация. Ведомствата на МО и на МВР в последните години се управляват от лица, които са тясно свързани с тях – бивши генерали, комисари. Наруши се основен принцип на демокрацията за гражданския контрол. ДАНС бе извадена от МВР, за да има взаимен контрол. Политическата власт сега се опитва да обхване и МВР, и службите”, заяви бившият вътрешен министър Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай