Иван Нейков разкри кои пенсии се вдигат от 1 октомври

Всички хора с минимална пенсия (45% от всички пенсионери) няма да получат увеличение

Иван Нейков разкри кои пенсии се вдигат от 1 октомври | StandartNews.com

Корекцията в пенсиите от 1 октомври се прави, за да се да се реши как да бъде преодоляно изоставането на старите пенсии. Хора, които са вършили една и съща работа, но са се пенсионирали по различно време, получават различни пенсии и то със стотици левове. Тази разлика идва от бързото нарастване на доходите и заради многото политически корекции на пенсиите през годините. Това обясни в интервю за БНР социалният експерт Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър.

Той допълни, че с изменението на Кодекса за социално осигуряване ще бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 1 януари 2022 година.

"Няма да бъдат коригирани пенсиите, които не са от трудова дейност. Сред тези 1/3 от пенсионерите, които ще получат увеличение, ще има такива, които ще са с по 300 лева увеличение, но ще има такива и без 1 стотинка увеличение. Всичко ще бъде направено по служебен път", разкри Нейков.

"Първо ще се изчисли базовата пенсия на човека и ще се определи неин размер, ориентиран към 2008 година, тоест, хората, които са пенсионирани преди 2008 година ще имат ново преизчисляване на пенсията. След това - за всяка една година след 2008-а базовият размер ще бъде коригиран в зависимост от размера на инфлацията през текущата година или в зависимост от размера на нарастване на средния осигурителен доход. Ще бъде вземан предвид по-изгодният коефициент за човека. Така до 2022 година - с натрупване, ще бъде определен новият размер. Хората, които са се пенсионирали след 2008 година, ще получат осъвременяване от годината, в която са се пенсионирали", обясни експертът.

Нейков подчерта, че всички хора с минимална пенсия - а това са 45% от всички пенсионери, няма да получат увеличение.

"Проблемът е, че ако се изчисли пенсията им спрямо техния принос, то тя ще бъде много по-ниска от минималната, която вземат в момента. Тъй като минималният размер беше увеличаван политически", подчерта Иван Нейков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай