Сряда,

Битовото отопление най-много задушава софиянци

От: Редактори, кадър Нова ТВ -
Битовото отопление най-много задушава софиянци
A
A
A

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова битовото отопление, особено с изгаряне на отпадъци, съдържащи вредни вещества, е най-големият бич за софиянци, независимо, че във въздуха се смесват още изгорели газове от автомобилите и фини прахови частици.

"Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление. При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта", каза Фандъкова в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

"Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

30 сигнала за горене на отпадъци са получени в общината само в понеделник и те се проверяват. Снощи инспектори са влезли във всички близо 900 апартамента в осемте блока на бившите виетнамски общежития в "Красна поляна". Има съставени 8 акта, защото са горени отпадъчни материали - остатъци от дограми, дивани, които са опасни, съобщи още Фандъкова.

Има общо 5 станции на Националната агенция по околната среда за честотата на въздуха и винаги следим данните от тях. Следя данните и от гражданските станции, които са по-скоро сензори. Съпоставят се данните, но официалните решения се вземат на база официалните станции, обясни Фандъкова. Имало и мобилна станция, която давала често данни и от Орлов мост.

Вече е изградена първата общинска мониторингова система от 22 сензора, които в момента се тестват. До края на годината хората ще могат да виждат на платформата данните от тях.

Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен, това са много мерки, работи се активно, коментира Фандъкова. И напомни, че по нейно настояване миналата година е променен закона, за да се въведат стандарти за дървата и въглищата за огрев.

Наред с рестриктивните мерки, има и насърчителни, и вече работим за подмяна на отоплителните уреди на 20 хиляди домакинства. Подмяна на отоплението на 1/3 от домакинствата, които се отопляват по този начин с екологично гориво - газ, електрифициране, пелети. Няма как да задължим хората, защото трябва да им осигурим алтернатива. Затова работим и с помощите - тези, които са подменили уредите си, да могат след това да разчитат на помощи, допълни столичният кмет. Но не стигали само тези мерки, трябвало и сериозна санкция, затова били промените в закона, които въвеждат наказания за горене на отпадъци.

Мерките са комплексни - трябва да ограничаваме трафика, да намаляваме и санкционираме колите, които замърсяват. Трябва да изпращаме към цялото общество посланието, че въздухът е такъв, защото го правим такъв всички ние с дейността ни. Ако не мога да си купя по-нова кола, ще ползвам градския транспорт. Градът се задъхва от автомобили, коментира още Фандъкова.

На въпрос защо колите с Евро 4 са с по-висока стъпка на повишение от Евро 3, които са по-цапащи, тя обясни, че се качват на максимума коефициентите по закон, справедливостта била заложена в него. Евро 5 и 6 са оставени на долната граница, а за останалите са на горната граница. Нашата стъпка е справедлива, така е по закон, каза Фандъкова. Увеличението за най-масовите автомобили било между 7 и 40 лв. на година.

Ние сме активни, надявам се да обединим цялото общество. Не можем да променим географията на града, но можем да променим навиците си, защото това е за нашите деца, каза тя..

Вторият пакет от предложения за промени в закона щял да затвори съществуващите вратички и всички, които строят, да не могат да се крият, да има паркоместа. Имам уверението на строителния министър, че скоро ще се внесат такива промени, каза столичният кмет.

Никога не съм излъгала, обясни Фандъкова на въпрос за вдигането на данъците. Не съм си позволила да казвам, че няма да се вдигат данъците, защото зная, че безплатно нещо няма. Обещах повече пари за кварталите и 20 милиона от данъка за сделките с имоти отиват изцяло към районите и половината от тях директно ще се дадат на районните кметове, за да могат да оправят тротоарите, допълни тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички