BILLA прави децата щастливи с участие в програмата  “Топъл обяд”

В интервю, директорът на 140 СУ Мая Зафирова разказва за партньорството с БЧК и програмата, подкрепяна от търговската верига

BILLA прави децата щастливи с участие в програмата  “Топъл обяд” | StandartNews.com
  • Мая Зафирова е директор на 140 СУ "Иван Богоров". Заема позицията от януари 2014 г. след успешно издържан конкурс. В интервю, тя разказва за партньорството с БЧК и програмата, подкрепяна от търговската верига.

 

 - Здравейте, г-жо Зафирова! Представете се с няколко думи на нашите читатели. От кога заемате позицията на директор в 140 СУ?

Здравейте, казвам се Мая Зафирова и заемам позицията директор на 140 СУ „Иван Богоров“ от януари 2014 г., след успешно издържан конкурс.

- Разкажете ни повече за 140 СУ – какви са децата тук, срещат ли трудности в ежедневието, как общуват помежду си? Има ли представители на малцинствените групи?

Тук се обучават близо 800 деца и ученици. Има общо 33 паралелки, от които 2 предучилищни групи, съответно на 5 и 6 години, 10 паралелки в начален етап на основното образование, 9 прогимназиални паралелки и 9 гимназиални такива. Последната група, която обхваща най-големите ученици, се разделя на няколко професионални направления – професия „Танцьор“, професия „Графичен дизайн“ и профил „Изобразително изкуство.

От създаването на училището през 1986 г. до днес, средата за обучение е мултикултурна и мултиетническа. В 140 СУ прекарах първите си ученически години – от 1-ви до 8-ми клас. Имам прекрасни лични впечатления и спомени още от самото начало на новата за тогава образователна институция – 140 ЕСПУ, които пазя и до днес. През целия си живот следя развитието на институцията, която ми е дала първите стъпки в учебно-възпитателния процес и която ме мотивира един ден да стана учител, а на следващ етап – и директор.  

- Какъв е ключът към справяне с предизвикателствата – каква е ролята на родителите в този процес, ролята на семейната среда? 

Родителите са наши партньори, които са неотлъчно до нас. Както моите колеги, така и аз вярваме изключително много в триединството на учители, ученици и родители. Щастливи сме, че ежедневно утвърждаваме култура на отвореност и споделяне на всички тревоги и проблеми, които на следващ етап решаваме заедно. Това е нашият двигател за развитие и успех.

- Кога започнахте да си партнирате с Българския Червен кръст?

БЧК е партньор 140 СУ “Иван Богоров“ отдавна, още преди да заема длъжността на директор в училището. Като педагогически съветник, тогава изпълнявах и ролята на посредник с външни институции – една от тях беше Българският Червен кръст.  В лично качество, мога да споделя, че вече трета поредна година съм член на Трети териториален център на организацията и имам две признания, под формата на грамота, за Отличник на БЧК. Дългогодишните отношения с организацията ни помагат изключително много, тъй като връзката ни укрепва с времето. Щастлива съм, че учениците ни и техните семейства имат възможността да получават подкрепа от добротворците в техните екипи.

- Какво представлява програмата „Топъл обяд“? От кога училището е част от нея?

Програмата „Топъл обяд“ има за цел да подпомогне ученици в неравностойно положение и техните родители. Много често безплатният топъл обяд, е от решаващо значение за оставането им в образователната институция. Програмата допринася за пълноценното развитие на подрастващите, като намалява риска от заболявания, в резултат от нередовно хранене. Нашето училище има възможността да участва в инициативата за трети път. През учебната 2021/2022 г. тя предоставя възможност на 20 деца в затруднено социално положение да получат безплатен обяд в стола на училището ни. Те са в начален етап на основното си образование, между първи и четвърти клас. От формална гледна точка, договорът се сключва между фирмата-доставчик и организацията, а нашето училище играе ролята на посредник помежду им.

- BILLА е един от дългогодишните партньори на БЧК, а през настоящата година се включва с дарение от 100 000 лв. в подкрепа на кампанията „Топъл обяд“. Какво означава подобна подкрепа за децата, които учат във Вашето училище?

Поздравления за BILLА, чиито колички, част от кампанията „Купи и Дари“, лично попълвам с основни трайни продукти редовно, тъй като пазарувам основно от обектите на веригата. Тази година, компанията надгради с още една стъпка дългогодишните си взаимоотношения с Българския Червен кръст, припознавайки като своя кауза и програмата „Топъл обяд“. Смятам, че подкрепата от страна на веригата, е наистина безценна.

Корпоративното дарение на BILLA за всички училища, обхванати от инициативата, е на стойност 100 000 лв. Това е огромна помощ и съм наистина щастлива, че и нашите ученици, заедно с техните семейства, се радват и са благодарни за този жест. Защото истината е, че децата – и особено тези, които растат в социално слаби семейства, се чувстват пълноценни тогава, когато са в училище, най-вече благодарение на инициативата „Топъл обяд“. Тя им помага да се усещат като равноправни и да се хранят с усмивка, рамо до рамо със своите връстници.

- Каква част от децата имат нужда да бъдат включени в кампанията? Какво реално получават те?

Децата, в нужда от безплатен топъл обяд, могат да бъдат и много, и малко. Решаващият фактор е условието, на което трябва да отговарят, за да могат да се включат. Фокусът в програмата на БЧК, подкрепена и от BILLA, е върху ученици, чиито семейства – поради здравословни, социални или други, независещи от тях обстоятелства, не могат да обезпечат основните жизнени потребности на децата си. В това число се включват ученици, чиито семейства са със среден общ месечен доход на всеки член от семейството под 80% от минималната работна заплата за страната, сираци и полусираци, ученици с физически или психически увреждания, деца с безработни един или двама родители, ученици, на които един или двама родители са с физически или психически увреждания.

В 140 СУ към момента на тези критерии отговарят 20 деца. Ако условията се променят, има възможност списъкът с ученици да се увеличи. Това, което децата получават, като част от програмата „Топъл обяд“, е сигурност и споделено щастие. Радостните детски погледи изпълват столовата на училището, а след това и класните стаи – това е най-ценното за нас.

- Ако можете да бъдете гласа на Вашите възпитаници, за които ежедневният обяд е предпоставка да останат част от образователната система, какво послание бихте адресирали към BILLA? Защо е важно бизнесът да припознава и застава зад подобни каузи?

Ако съм гласът на възпитаниците в училището, обръщайки се към BILLA, бих казала „Благодаря, че ви има! Вие сбъдвате мечти!“ Бизнесът трябва да е част от образователния процес, което извиква необходимостта от последователни действия в областта на корпоративната социална отговорност. Ние, учителите, сме хората, които помагаме на децата да се изграждат като личности, да трупат знания и умения, които ще са им необходими утре – когато те бъдат назначени на съответна позиция и обслужват целите на бизнеса.

В работата си с по-големи ученици в професионални паралелки, осъзнаваме, че създаваме готови кадри за пазара на труда, мотивирани за предизвикателството, наречено живот. Пожелавам на търговската верига BILLA, на екипите и клиентите ѝ да бъдат щастливи и да не спират да даряват, помагат и спомоществователстват. Както нашият патрон – Иван Богоров, казва: „Дор език живее, народ не умира“!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай