Четвъртък,

BILLA поставя контейнери за разделно събиране на текстил в още три града

От: Стандарт -
785
BILLA поставя контейнери за разделно събиране на текстил в още три града
A
A
A
  • Към момента компанията е разположила на паркинги на свои магазини 30 контейнера в 10 големи български града

Като продължение на целенасочените усилия за ефективно управление на ресурсите и околната среда, BILLA България добавя 4 нови специализирани контейнера за разделно събиране на текстил, на паркинги на свои магазини в Габрово, Севлиево и Стара Загора. В подкрепа на добрите резултати, през следващата година компанията ще разположи нови контейнери на територията на търговските си обекти в още 4 български града. От 2017 г. BILLA България съдейства на каузата за ефективно събиране на дрехи и текстилни продукти в партньорство с Българския Червен кръст и Humanita.

Кампанията продължава да разраства своя обхват и съществен принос за опазването на природните ресурси и по-образцовата градска среда. Благодарение на подкрепата към инициативата за всеки килограм разделно събран текстил са генерирани парични средства - дарение за Фонда за бедствия, аварии и кризи към Българския Червен кръст. Останалата част от разделно събрания текстил спомага за осигуряване на сезонни дрехи при бедствия и целево дарение към пострадали хора.

През март 2022 г. Humanita представи „Доклад за екологичните, социални и хуманитарни ползи от разделното събиране на текстил“ и проследи процеса на разделното събиране на материалите. Екологичните резултати показват, че с подкрепата на кампанията е спестена над 1.7 млн. kWh енергия. Предотвратено е използването на повече от 1 млрд. литра вода, 35 тона петрол и са спасени над 129 хектара плодородна земя, която иначе текстилната индустрия използва за добив на памук. Спестени са още значителни средства от общински бюджети, както и е намалено замърсяването на почвата с пестициди.

Инициативата връща текстилните суровини обратно в икономиката и създава повече възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или рециклиране. Освен екологични ползи, проектът осигурява облекло за хиляди хора в страни от Третия свят, както и за социално слаби лица и пострадали, чиито стандарт на живот не позволява лесното закупуване на новопроизведени продукти.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички