Билките са с най-голяма лечебна сила на Еньовден

Църквата ни почита днес рождението на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен

Билките са с най-голяма лечебна сила на Еньовден | StandartNews.com

Църквата ни почита днес рождението на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен.

В народния календар денят е познат като Еньовден и е наситен с редица обичаи, свързани с лятното слънцестоене. Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев.

Най-събираните билки на Еньовден са еньовче, комунига, иглика, маточина.

От билките се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които през годината се използват за лекуване. Някъде китките са толкова, колкото са хората в семейството. Наричат се на тях и се оставят навън през нощта. На сутринта се гадае за здравето на този, на когото е наречена китката. После венците се окачват из къщата. С тях кадят болните или ги окъпват с вода, в която са топили китките.

С тревите и цветята, набрани на празника, се свива и голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той също се запазва и се използва срещу болестите.

За лек или наслада, интересът към лечебните растения е все така актуален. Освен за традиционната отвара, напоследък расте и търсенето на различни билкови продукти, отчитат фармацевти, но предупреждават, че „билковите продукти не могат да заменят едно основно лечение“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай