БГ семейства в Мексико на ваканция, брутално хвърлени в тъмница

Едната от жените била бременна, отнели им телефоните и документите

БГ семейства в Мексико на ваканция, брутално хвърлени в тъмница | StandartNews.com

Две семейства от Бургас, сред които и 34-годишна жена, бременна в третия месец, са били задържани 5 денонощия в подземията на мексикански арест. Условията са били нечовешки и до настоящия момент няма никакво обяснение защо са били държани в плен.

С четиримата арестанти от Бургас – две двойки съпрузи, е била и още една съпружеска двойка- също българи. За това съобщиха току-що от сдружението на туроператорите и турагентите „Бъдеще за туризма“.

Потресаващи са фактите, до които достигна "Флагман.бг", след като разпозна сред задържаните две заможни семейства – с авторитет и тежест сред обществото.

Кошмарът е започнал при кацането им на 9 януари вечерта на летището в Канкун. До тогава всичко е вървяло по мед и масло. Шестимата българи са били с изрядни резервации чрез испанския туроператор „Джоли холидей“. Предстояла им почивка за 14 дни в курорта Плая дел Кармен.

Слизайки на летището заедно с още 480 души на борда, българите са били отклонени – без никакво обяснение от граничните, митническите и миграционните власти на Мексико. Отнети са им телефоните и паспортите. Откарани са в подземията на аеропорта, като трите жени, сред които и бременната бургазлийка, са хвърлени в обща клетка с още 6 чужденки. Мъжете са били на друго място – с още четирима арестанти – от различни краища на света. Сред тях и явни криминални елементи.

На третия ден били докарани още двама литовци - мъже, които също като българите нямали никаква идея защо вместо на плажа в Канкун, са попаднали в карцер. Затворническите власти на Мексико отказвали да влязат в контакт под предлог, че не говорят английски език.

Три денонощия българите молели да им донесат поне якетата, защото температурата под земята била не повече от 15-16 градуса – седели и спели върху каменни пейки. Нямало е бутилирана вода. Носели им вода в торбичка, подсладена със захар и лимон, която нашенците отказвали да приемат. За петте дни, прекарани в плен, по веднъж им давали пюре от черен боб. Ужасът за българите и бил неописуем, защото не са знаели в какво са обвинени. Имало е моменти, в които изпадали в крайно отчаяние. 

Едва на шестия ден, след като близки на пленниците са алармирали нашето консулство в Мексико по причина, че нямат връзка с тях, те са били качени обратно на самолет на превозвача „Ибероджет“, с който са летели от Мадрид до Карибите. През всичките пет денонощия не са били извеждани на чист въздух, нито са имали възможност да сменят поне част от дрехите си с чисти.

От Българското обединение на туроператорите алармират за незабавна намеса на нашето външно министерство. Това бил 27-ият такъв случай с български туристи от октомври 2022 г. досега. На бургазлии не е дадено абсолютно никакво обяснение защо са депортирани като престъпници, научи още Флагман.бг.

Двете семейства ще искат от почетния консул на Мексико у нас компенсации за преживения шок. „Всичките случаи са на летището в Канкун“, разказа Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ.

Той добави, че подобно отношение след приземяване на самолет, мексиканците имали към граждани на Източна Европа и бившите съветски републики. Граничните служби и емиграционните им власти се държали не просто безцеремонно, а безчовечно.

От събраните от членовете на ОБТ данни дотук става ясно, че средно между 5 и 10% от българите, пътуващи организирано от туроператори до Канкун, са се сблъскали с проблема през последните месеци.

Мексико отказва да приема бг туристи 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай