БГ кръчмарите не искат да са като гръцките

Еднократна помощ ще има и за децата от пети клас

БГ кръчмарите не искат да са като гръцките | StandartNews.com
  • Майките и учителите ще получат накуп парите за увеличението от 1 януари
  • Еднократна помощ ще има и за децата от пети клас

Клиентите да не плащат сметката в ресторант, ако не са получили касова бележка. Идеята е на финансовия министър Асен Василев, а целта й е да бори сивата икономика. Тази промяна ще залегне в Закона за ДДС, който е част от проектобюджета за 2023 г. и е публикуван за обществено обсъждане. Такава практика от години съществува в Гърция, пише "Труд".

Така финансовото министерство се опитва да се накара ресторантьорският бизнес в България да започне да декларира цялата си печалба пред НАП. От бранша обаче приемат много остро готвените промени и твърдят, че една хубава идея се опорочава, тъй като ще важи само за ресторантите.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов подчерта, че секторът е изключително дисциплиниран след сваляне на ДДС ставката. "Много са намалели запечатванията на обекти, има голям ръст и на вноските на корпоративен данък. Ако става дума за дисциплиниране на фискална политика, задължителните касови бележки са хубава мярка, но остава неразбирането защо е само за нашия сектор. Доста често сервитьорите обслужват няколко маси и се бавят с даването на сметката, това може да бъде решено като недаване на бележка и някой да стане и да се замине", коментира той.

Според данъчния експерт Николай Ванчев да станеш, без да си платиш при каквито и да е обстоятелства, е неприемливо. "Това ще доведе до голям проблем - постоянно да има хора, които стават, без да платят и твърдят, че не им е донесена касова бележка. Трябва да се вика полиция да се установи дали е така или не", каза той пред Нова тв. Според експерти почти всички ресторанти вече дават касови бележки. Много по-често не получаваме бон от  продавачи на дюнери и сладолед, фризьори и майстори, които правят ремонти в дома. Но за тях правилото, че няма да плащаш, ако не ти дадат касова бележка, няма да важи.

  • Заплатите само от банкомата

Заплатите във всички фирми с над 50 души персонал, както и на дружествата, които предлагат ресторантьорски и кетъринг услуги, да бъдат изплащани само по банков път, предлагат още от Министерство на финансите като мярка срещу сивата икономика. В мотивите към предложението се посочва, че големите фирми са в населени места, където има банкомат и даването на заплатите по банкова сметка няма да затрудни хората. А в ресторантите имало по-голям риск от заобикаляне на законите.

Всъщност много големи фирми събират работниците си с автобуси от съседни по-малки населени места. При приемане на промените може да се наложи организирано извозване и до банкомата, защото в селото, където живее работникът, банкомат няма. А по отношение на работещите в ресторантите не става ясно как новото изискване ще стопира практиката хората официално да работят на ниска заплата, а останалата сума да получават в брой.

  • Всеки месец отчети в НАП за парите в каса

С друга промяна в данъчните закони предлагат всеки месец с декларациите по ДДС фирмите да подават данни в НАП и за наличните пари в каса, както и за сумите, които са взети в брой от собственика. Като тази информация ще се дава с 44 дни закъснение - до 14-то число на втория месец след месеца, за който се отнася. Целта е по-строг контрол върху отчитането на оборотите, парите в касите и сумите, които взимат собствениците. В тази връзка се предлага и дивидентите да бъдат изплащани само по банкова сметка.

С тези мерки финансовият министър ще се опита да вкара повече пари в държавната хазна.

Според проектобюджета на Василев, разчетените преди това от служебния министър Росица Велкова бюджетни приходи за тази година се увеличават с 3.5 млрд. лв., които трябва да се съберат основно по линия на ДДС. Очаква се Агенция "Митници" силно да подобри събираемостта на ДДС и акцизи при вноса.

Значително затягане на контрола се очаква и от страна на НАП, както по отношение на декларирането на доходи, така и по отношение на проверките. Все пак финансовият министър уточни, че бизнесът и редовите данъкоплатци няма да бъдат натоварени излишно с проверки, а данъчният контрол ще бъде "целенасочен към неизрядните фирми". Василев обясни, че вече е провел разговори с организациите на счетоводителите и одиторите, с които е разисквал новите мерки за отчетност и по-стриктен данъчен контрол.

Макрорамката

Късно във вторник на сайта на министерството бе качен проектобюджетът заедно с тригодишната прогноза за периода 2023-2025 г.

Бюджетът за 2023 г. следва макрорамката, зададена от служебния кабинет - ръст на икономиката от 1.8%, средногодишна инфлация 8.7% и 5.6% в края на 2023 г., пише "Сега".

За разлика от проектобюджета на Велкова, сегашният е с 3% дефицит, а не с 6.4%. За да се вмести в тази рамка Василев е завишил приходите с 3.5 млрд. лв. и с почти толкова е орязал разходите  - за капиталови инвестиции и за издръжката на министерства и държавни ведомства, без да се засягат заплатите на чиновниците.

За следващата година също е планиран дефицит от 3%, но през 2025 г. той ще нарасне на 3,6 на сто заради инвестиционните разходи по плана за придобиване на нов тип бойни самолети. Макроикономическата прогноза предвижда ускорение на растежа на икономиката с 3,3%.

Василев е оптимист, че до края на тази година ще има втори транш по плана за възстановяване, но първи за тази година, в размер на 1.416 млрд. лв. Ако тези средства постъпят, дефицитът на касова основа ще падне до 2.5%.

Данъчните ставки остават непроменени, с изключение на ДДС за природния газ, където ставката от 9% ще бъде възстановена на предишните 20%. Василев обаче отново пропусна да посочи какво се случва с ДДС за парното и топлата вода, които по закон са временно намалени на 9% до края на юни.

Кой ще получи повече пари

* В проекта на бюджета за тази година е отразено осъвременяването на пенсиите от 1 юли с 12%.

* Учителските заплати ще бъдат индексирани със задна дата от 1 януари, за да достигнат 125% от средната заплата за страната.

* Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г и 15% за структурите в общинската администрация.

* Втората година от майчинството ще се изравни с минималната заплата и ще стане 780 лв. със задна дата от 1 януари. Тъй като в момента майките получават 710 лева, е осигурен механизъм през социалното министерство те да получат разликата до 780 лв. накуп за изминалите месеци.

* Повишение на минималната заплата на медицинските сестри до 1500 лв. и на лекарите до 2000 лв.

* 111 млн. лв. повече социални плащания заради повишения праг на линията на бедност от 504 лв. Тук се има предвид обвързването на социалните помощи с линията на бедност, вместо гарантирания минимален доход, което влезе в сила от 1 юни.

* Повече средства за лична помощ, социално подпомагане, семейни помощи за деца. От 1 юни значително се повишиха социалните помощи, а също се разшири и кръгът от хора, които имат право да ги получават. Заедно с това обаче наред с децата от първи, втори, трети и четвърти клас, както и осми, еднократни помощи за началото на учебната година ще има и за децата от пети клас - това е една необявявана досега промяна. Досега текстът предвиждаше еднократните помощи да са за първи-четвърти клас, и за първи и осми.

* Повече средства за отбрана - до 1,88% от БВП.

* Запазва се данъчното облекчение за ваучери за храна до 200 лв. месечно, като се предвижда общата годишна квота да бъде увеличена от 1 млрд. лв. на 1,4 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай