Четвъртък,

Безпрецедентен натиск върху прокурори. Разкрития

От: СТАНДАРТ -
Безпрецедентен натиск върху прокурори. Разкрития
A
A
A

Върху прокурори от Софийската градска прокуратура е упражнен безпрецедентен натиск заради делото за АМ „Хемус”. Това обяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрунова.

ВИЖ ОЩЕ: Рашков удари прокуратурата за "Хемус". Има ли чадър над бивши?

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов се е опитвал да натиска прокурори по разследването за парите от магистрала "Хемус", обясни Петрунова.

42-годишният Борислав Колев беше задържан и обвинен аз пране на пари в особено големи размери - 53 милиона лева, отпуснати за строежа на лот 5 на "Хемус". В петък съдът го остави под домашен арест.

"Имало е среща между двамата прокурори по разследването и оперативни работници. Те са заявили, че обвиняемият иска да даде обяснения в ГДБОП. Поставили условие към наблюдаващия прокурор да не се протестира мярката за неотклонение, да се освободи, да му бъде разрешено от прокурора да пътува в чужбина", казаха от прокуратурата. Те отказали. На среща в ГДБОП говорили и с директора на службата Калин Стоянов, който искал Колев да получи по-леко обвинение и с остри реплики заявил, че така разследването ще се провали и ще се търси отговорност. Те го приели като заплаха. 

Сезирана е Софийската районна прокуратура. Там е започнало досъдебно производство за опит прокурори да бъдат склонявани да нарушават служебните си задължения.

„На 9 декември е заявено искане за промяна на мярката - постоянно задържане под стража. Непосредствено след внасянето на искането за мярката задържане под стража, на същия ден - 9 декември, в СГП е била проведена среща между двамата наблюдаващи прокурори по делото и оперативни работници, като на тази среща наблюдаващите прокурори са били уведомени устно, че обвиняемият желае да даде показания по делото.

На следващия ден в СГП е постъпило искане с разпореждане обвиняемият да бъде доведен в сградата на ГДБОП засъбота и неделя, за да му бъде проведен разпит", разкри Десислава Петрунова.

"Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор по делото е получил обаждане на ръководителя по делото от разследващите органи, че обвиняемият иска да даде показания пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото.

Самият обвиняем обаче се отказва от намеренията си и заявява, че не знае защо е извикан.

Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебни договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях“, поясни още говорителят на СГП.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички