Безплатни изследвания за рак на простатата в Пловдив

Безплатни изследвания за рак на простатата в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Безплатни изследвания за рак на простата започват днес, 1 ноември, и ще продължат до края на месеца в Пловдив – в Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги", в МБАЛ „Каспела" и лаборатории „Писанец". Кампанията е инициирана от Клуб Раунд Тейбъл 3 Пловдив и се провежда за втора поредна година под мотото „Да променим лицето на мъжкото здраве".

Миналата година в Клиниката по урология на пловдивската университетска болница се изследваха 817 пловдивчани. С повишено серумно ниво на простатоспецифичния антиген (PSA) или съмнителна находка при ректалното дигитално изследване са били 11,51% от участвалите в скрининга. На тях е направена биопсия и така са диагностицирани 36 нови случая. "Това е станало в ранен туморен стадий, позволяващ радикална операция", обясни началникът на клиниката проф. д-р Иван Дечев.

"През тази година очакваме повече мъже да си направят този профилактичен тест, който навсякъде по света е част от годишните прегледи при представителите на силния пол над 45 години", смятат от Раунд Тейбъл 3 Пловдив. На 30 октомври те организираха благотворителния бал „Movember" и успяха да съберат средствата за консумативи за кръвните тестове на 1500 мъже.

„Movember" е игра на думи от "мустаци" и месец ноември, който е посветен на информираността за мъжкото здраве и профилактика на рака на простатата. Отбелязва се по цял свят, като мустаците се ползват за символ в различни кампании. Една от най-популярните е мъжете да се избръснат гладко на 1 ноември и цял месец да си пускат мустаци, като накрая публикуват своя снимка в социалните мрежи. Целта е повече мъже да се погрижат за здравето си и да се изследват.

Изследването се извършва по най-безболезнения начин – с кръвен тест, с вземане на венозна кръв чрез венепункция, без да е необходима специална предварителна подготовка. Чрез него се проверяват нивата на простатноспецифичния антиген (PSA), обясни проф. Дечев.

От 1 до 30 ноември изследванията ще се извършват всеки делничен ден от 8:30 да 18:30 ч. в Клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги", на 9 етаж на Хирургичния блок, в специално обособен за целта кабинет. В МБАЛ „Каспела" кампанията ще се провежда в работно време през делничните дни, а в лаборатории „Писанец" – всеки ден.

"Профилактичните прегледи за карцином на простатната жлеза са задължителни при мъже над 45 години, а при наличие на фамилна обремененост – над 40 години", уточни проф. Дечев. Според него кампании като „Да променим лицето на мъжкото здраве" помагат за информираността на пациентите и за ранното дигностициране на онкологични заболявания.

PSA е протеин, произвеждан от простатната жлеза при мъжете. Повишените му нива могат да свидетелстват за увеличаване на жлезата, възпаление или рак на простатата. Нивата на PSA могат също да се използват за контролиране на ефикасността на терапевтичните режими върху състоянието на простатата.

В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай