Безлов: Арестите възпитават, но едва ли ще има осъдени

Безлов: Арестите възпитават, но едва ли ще има осъдени | StandartNews.com

Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията

- Г-н Безлов, за какво е знак операцията на ДАНС на ГКПП Лесово? Арестът на цели две смени корумпирани митничари май е най-голямата подобна операция?

- Може би е най-голямата от гледна точка на това, че бяха арестувани 2 смени. Но иначе и през май 2012 г. бяха задържани 30-ина души на Капитан Андреево, но понеже смените са по-големи, беше арестувана само една смяна. В крайна сметка повдигнаха обвинения на 8-9 човека. Делото им е в специализирания съд. Имаше акция и в Русе срещу гранични служители, по-малка имаше и на българо-румънската граница на ГКПП Йовково. В този смисъл това, което гледаме в момента, е "дежавю".

Сега ще видим колко са обвинените. Има две-три неща, които са типични. Първо, въпросната южна граница. Явно заради увеличения товаропоток на Лесово се събират големи суми от всяка смяна. Публична тайна е, но и разследванията сочат, че става дума за малки суми, които се събират от всички и след това се разпределят. Имаме случай на мафиотизиране на държавните институции. Естествено, когато започне разследването, се стига до това, да се намерят достатъчно доказателства. Ясно е, че са взети и са намерени някакви пари, но трябва да се докаже,че става въпрос за организирана престъпна група. За да се случи, трябва някой да свидетелства отвътре. В подобни случаи финалът винаги е един и същ, когато става дума за митничари и граничари. След като мине малко време, обвиненията накрая не издържат в съда. Шофьорите се отказват от показанията, защото това за тях би било риск при бъдещо преминаване на пункта.

- При предишна акция на Лесово митничарка бе обвинена за 5 долара рушвет. Това не е ли смешно?

- Сумите действително са малки - 10 евро за камион, а за колите пада до 1-2 евро, т. нар. такса за кафе.

- Защо тази операция в Лесово се случи точно сега, означава ли това по-силна държава?

- На първо място е желанието на ДАНС да демонстрират някаква работа, подобна находка прави впечатление. Ние трябва да осъществяваме по-често подобни акции, защото пунктове като Лесово вече имат международна печална известност.
В Румъния, например, операции и арести с голям размах се случват много по-често. Имаше случай с над 100 задържани митничари и граничари, развеждаха ги с хеликоптери.

- Значи това е един вид дисциплиниране на държавния сектор?

- По-скоро това е усилие преди идването на новото правителство. Това се случва на фона на идеите на ГЕРБ да се закрие ДАНС. Един от удобните моменти е сега, понеже преди идването на новия кабинет се е отворил "прозорецът на възможностите" и се пазят по-малко. Но много зависи какви са резултатите от тази акция. Много лесно би могло да се докаже това, ако имаме агенти под прикритие, които да са били на мястото на шофьорите. Тогава, ако има и СРС-та, може да се докаже. При разследването в Свиленград имаше много скандални записи. Митничари като в казино, с купчини пари на масата, си ги разделят с етикети, броят часове наред. При това рушветите се събират редовно, всяка смяна.

- Митниците също се намират в момента на един вододел. Сериозно се обсъжда идеята да се обединят с Националната агенция за приходите. Това означава ли, че досегашната работа на митниците през годините е провал?

- Очевидно е, че не се справят, но ако говорим конкретно, и НАП също не се справят. Има такива обединявания в Евросъюза и част от тях са много дискусионни. Има страни, където това се прави планирано, на други места се правят хаотично. Унгария е такъв пример за противоречиво обединение. Дори в Англия, където митници и данъчни са обединени, се твърди, че остава вътрешната субкултура, която разделя служителите. Едните казват - ние сме данъчни, другите - ние сме митничари. И там съкращението на служители се свързва с оголването на пунктове. Но съм съгласен с тезата, че обединение сега ще доведе до допълнителен хаос, още повече, че и сега е огромен хаос. Ако се докаже, че сливането на митници и данъчни е ефективно, да, но иначе няма смисъл. Не съм убеден, че някой на политическо ниво ще каже какво ще прави с митниците, защото е много взривоопасна и рискова тема. Доколкото знам, идеята е по-скоро на ДПС. В момента Движението е в такава ситуация, че каквото и да предложи, може да е много разумно, но ще бъде бламирано. И това е много опасна ситуация, защото ДПС може да играе с т. нар. негативно вето. Ако иска да прецака някаква реформа, политика, ще го направи много лесно. И това със сигурност не е добро за системата.

- Накрая какви са последиците за митниците от такава акция на ДАНС?

- Надявам се да има смисъл. Турците направиха подобни акции преди десетина години. И ако преди време на турските шофьори въобще не им правеше впечатление, че дават пари за т. нар. чорба парасъ, сега реагират доста негативно срещу исканите им суми от митничари. Там изчистиха митницата. Сега вече турските шофьори сами се оплакват, когато им поискат подкуп. Което означава, че подобни акции променят културата на рушвета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай