Безлихвени кредити и за сезонни работници

Разширява се обхватът на мярката за подпомагане, съобщи Българската банка за развитие

Безлихвени кредити и за сезонни работници | StandartNews.com

Сезонните работници и младежите, започнали трудовата си дейност през тази година, също ще могат да кандидатстват за безлихвен кредит. Достатъчно е лицето да има общо 3 месеца трудово правоотношение в периода между 1 януари 2020 г. и датата на кандидатстването му за кредит. Задължително условие е за този период да бъдат декларирани и/или платени осигуровки от работодател. Това стана възможно след разширение на обхвата на мярката, съобщи Българската банка за развитие (ББР) на сайта си.

Приетите промени дават възможност за подкрепа на повече хора, включително такива, които веднъж са били в неплатен отпуск, а след това са останали без трудов договор и са били насочвани към бюрата по труда. За самоосигуряващите се е нужно да са декларирали и/или платили осигурителните си вноски, дължими след 1 януари тази година, като това се отнася само за периода, в който са осъществявали дейност. По отношение на земеделците и на лицата, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност също има промени. Те трябва да представят заверени копия на издадените от тях счетоводни документи, данъчни декларации или други документи, с които се установява спад в доходите за съответния период. Необходима е и декларация по образец на ББР, че представените данни и документи са изчерпателни по отношение спада в доходите. При неприложимост на тези документи, е достатъчно лицето да представи декларация по образец на ББР, че търпи спад в доходите от поне 20% от разглежданите периоди спрямо тези преди пандемията.

Отпада условието лицата да не са получавали други възнаграждения за трудова дейност от друг източник, както и това лицето да има поне 5 отработени дни през месец март.

С измененията таванът за заем се вдига от 4 500 лв. на 6 900 лв., а срокът за кандидатстване се измества на 30 юни 2021 г. Максималният срок на погасяване на вземанията е 5 години, с минимум 6 и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Улеснение се въвежда и при изискуемите документи. Освен искане за кредит, наетите на трудов договор трябва да представят документ от работодателя за неплатен отпуск, а самоосигуряващите се трябва да подадат декларация по образец на НАП за прекъсване на дейност.

В останалите случаи, включително когато кредитът е получен поради спад в доходите, вече установени обстоятелства не се обследват отново, а при кандидатстване по изключение в друга търговска банка поради изчерпан гаранционен лимит на първата, правоимащото лице предоставя копие от договора за кредит по Програмата.

Няма да важи и ограничението за финансиране, ако кандидатстващите за кредит по Програмата са се възползвали и от друга мярка, осигурена от държавата за физически лица във връзка с пандемията. Мярката за безлихвено финансиране може да се комбинира с отпускането на 24 лв. на ден от социалното министерство.

Програмата за безлихвени кредити за физически лица стартира като антикризисна мярка през април тази година. До момента от нея са се възползвали 23 538 души, за които ББР е потвърдила гаранции върху финансиране в размер на над 98,3 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай