Без Е-тротинетки по бул "България"

Ще се третират като велосипеди, максималната им скорост – до 25 км/ч

Без Е-тротинетки по бул "България" | StandartNews.com
  • Ще се третират като велосипеди, максималната им скорост – до 25 км/ч

Без Е-тротинетки по бул. „България” в София, където скоростта е над 50 км/ч, а в момента скутерите са честа гледка в бус лентата. Тротинетки няма да се карат и по другите големи булеварди, на които няма велоалеи. Те ще се третират като велосипедите и ще могат да се движат по велоалеите и в улиците, по които движението е ограничено до 50 км/ч. По тях изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно. Това стана ясно от думите на Малина Крумова, председател на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" пред bTV.

Засега не се предвижда е-скуетерите да подлежат на регистрация, тъй като това е допълнителна административна тежест.Според Крумова в случаите на нарушения се предвиждат санкации както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН, не е задължително човекът да има шофьорска книжка.

Крумова подчерта, че лицата от 14 до 16 години ще могат да използват е-тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по улиците с ограничение до 50 км/ч.

Крумова добави, че разрешената скорост ще бъде до 25км/ч, но все още се търси вариант как ще се осъществява контролът на допустимата скорост.

Задължителното облекло при карането на е-тротинетка ще включва каска (която и сега е задължителна) и светлоотразителни елементи върху дрехите или раницата, добави председателят на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай