Бързата котка F-Type S

Бързата котка F-Type S | StandartNews.com

Кабриолетът на Jaguar вади 360 к.с. от 3-литровия V6 двигател

Той е мощен и бърз. Пленява те от пръв поглед, глези те и раздялата с него е болезнена. Остава само споменът, но той е толкова силен, че едва ли някога ще избледнее. Зад волана, а и на мястото до шофьора, на един от най-прекрасните автомобили на Jaguar - F-Type, се чувстваш омагьосан. Магията не те напуска дни наред, а приятелите започват да те мислят за хахо, след като цяла седмица не спираш да им разказваш за него. Ако можеха и те да опитат от тази магия, щяха да правят същото.

Jaguar е икона. Не само за мен, а за милиони души по света. А F-Type е върховният спортен автомобил, който съм карал. Той е див, кара те да се чувстваш като хлапе, качило се на най-прекрасното скоростно влакче и ревящо, след като майка му не го пуска за още едно кръгче. Когато отворих вратата на кабрио версията, пулсът ми сигурно бе над 200 удара в минута. Емоциите ме връхлитаха една след друга. Отпуснах се на шофьорската седалка почти на нивото на асфалта и няколко минути се озъртах във всички посоки. В салона на двуместния автомобил луксът е невероятен. Всичко е насочено към водача, протягаш леко ръка и боравиш без никакво, ама никакво, усилие с това, което ти е необходимо. Стартирам двигателя и грохотът започва. Не, не започва гръмотевична буря. Това е звукът от двойния ауспух, който е монтиран централно. Даваш мръсна газ и потегляш. За тестдрайва от MOTO-PFOHE са ни избрали 3-литровата версия V6 с мощност 380 к.с. при 6500 об/мин, или така наречения F-Type S.

Максималният въртящ момент е 460 Нм, наличен в диапазона 3500-5000 об/мин. Другите предлагани версии са "обикновеният" F-Type (3-литров V6 двигател, с мощност 340 к.с. при същите обороти, максимален въртящ момент 450 Нм), F-Type V8 S (5-литров V8 двигател, с мощност 495 к.с. при същите обороти, максимален въртящ момент 625 Нм) и F-Type V8 R (5-литров V8 двигател, с мощност 550 к.с. при същите обороти, максимален въртящ момент 680 Нм). "Моята" котка ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,9 сек, а максималната й скорост е 275 км/ч. Всички версии са оборудвани с 8-степенната автоматична трансмисия F-Type Quickshift, за която просто нямам думи. Както може да се досетите, F-Type S ускорява много бързо и не си мислете, че "шестакът" не си струва. Напротив, той е адски добър и по мое скромно мнение е много по-подходящ за ежедневна употреба, отколкото "осмака".

Зад волана се чувстваш спокоен, дори докато влизаш по-бързо в по-остри завои и си мислиш, че ей сегичка ще скочиш в канавката. Успяваш да се справиш с лекото поднасяне и "котката" продължава да мърка доволно. Мърка е меко казано - ръмжи доволно. Звукът от ауспуха е толкова силен, че хората наоколо няма как да те пропуснат. Поради това в салона има един бутон, който при натискане намалява този шум. Аз обаче така и не долових разликата, защото се бях унесъл в карането с две ръце върху волана и не исках да развалям шофирането с мисълта за няколко децибела в повече. Двете ръце върху волана всъщност са задължителни, освен ако не искате да се носите спокойно по градските улици, за да се харесате на зяпачите. Освен всичко друго F-Type S е пълен с всевъзможни, задължителни вече неща за всеки съвременен автомобил като старт/стоп система, цветен тъчскрийн дисплей (тук е 8 инча), навицагионна система, предни въздушни възглавници, въобще всичко, каквото може да се сетите, както и такива, за които едва ли сте мислили, че може да има в такъв автомобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай