Банско спира пластмасата за еднократна употреба

В търговските обекти ще се предлагат хартиени пликове и чанти от плат

Банско спира пластмасата за еднократна употреба | StandartNews.com

За пълно премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба на територията на Банско се споразумяха местната власт и представителите на бизнеса в курорта. В Международния ден без найлонови торбички в търговските обекти ще се предлагат хартиени пликове и чанти от плат, брандирани с логото на кампанията „не РАЗДЕЛНО Банско“.

Интегрираната кампания за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците, както и намаляването на неразградимите, стартира точно преди месец, като в нея са ангажирани училища, партньорски институции, бизнесът и домакинствата в Банско. Пилотната мярка за събирането на зеления отпадък, който се компостира в регионалното депо или в домашни компостери, стартира миналата година, а резултатът е над 10 тона оползотворена маса.

Община Банско и бизнесът ще подпишат днес постигнатото споразумение, което цели до 2021 година пластмасовите изделия за еднократна упротреба да бъдат премахнати напълно, а хартиените, стъклени и пластмасови опаковки да се събират разделно на 100 процента. В хранителните магазини са предоставени хартиени пликове и чанти от плат, които днес ще изместят найлоновите торбички. Децата ще участват в сътворяването на най-дългата рисунка на тема „Зелени идеи“ .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай