Банов проверява Белоградчишките скали

Самосезира се след публикациите за рушене на уникалния паметник

Банов проверява Белоградчишките скали | StandartNews.com

Спешна проверка как се опазват уникалните Белоградчишки скали разпореди министърът на културата Боил Банов. Той се самосезира след публикации за дейности, които се извършват върху Белоградчишките скали, съобщи културното ведомство.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирана намеса върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик. Резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно.

Председателят на парламентарната Комисия по културата  Вежди Рашидов призова снощи незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали. Гневът му бе предизвикан от недопустимата намеса на техници, които забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение.

Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре, категоричен бе Рашидов. Той настоява за спешна намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за опазването на културното наследство - полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай