Българин спасява словенец и германец

Българин спасява словенец и германец | StandartNews.com

С военен самолет карат мъжа във ВМА, дава втори шанс на болен и у нас

София. 29-годишен българин подари надежда за живот на един словенец и един германец. За първи път вчера България изпрати органи за две други държави в рамките на "Евротрансплант".

Младото момче е изпаднало в мозъчна смърт след тежка черепномозъчна травма в плевенската университетска болница. Благодарение на съгласието на близките му то е било транспортирано своенния самолет "Спартан" във ВМА от екип начело с полк. доц. Николай Младенов. Рано сутринта лекарите начело с проф. Никола Владов са експлантирали органите на младежа. Заради липса на подходящи реципиенти у нас обаче се оказало, че сърцето и черният дроб не могат да се присадят тук. Затова специалистите са потърсили подходящи пациенти в страните от "Евротрансплант". В крайна сметка се оказва, че за сърцето е най-подходящ болен човек в Словения, а за черния дроб - в Германия. У нас обаче ще се извърши бъбречна трансплантация в Университетска болница "Лозенец".

Така благодарение на това, че България стана част от "Евротрансплант", ще се спасят два човешки живота. Освен това наши пациенти също могат да разчитат на органи от чужбина при спешни случаи или липса на подходящи реципиенти там. Въпреки че това е петата донорска ситуация за годината, броят им не е голям. В ЕС пациентите с мозъчна смърт са 10 на 1 млн. души годишно, докато в България те са 1,2 на 1 млн. души, припомнят от ВМА. В същото време листата на чакащите у нас е огромна - за сърце, черен дроб, бъбрек и бял дроб и панкреас чакат около 1000 българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай