Българи с потресаващи думи за топ място в света!

Разнопосочни настроения от нашенците в чужбина

Българи с потресаващи думи за топ място в света! | StandartNews.com

Някои от сънародниците ни, които живеят в чужбина, разказаха доста изненадващи неща за топ френски курорти и места, които имат уж световна слава. Други пък споделиха различни свои тревоги.

Макар Франция да не е първия избор на сънародниците ни, много българи са избрали слънцето и лазурните брегове на Френската Ривиера. Милиони българи са избрали да градят бъдещето си извън България. У нас често ги наричаме дезертьори, а повечето от тях копнеят за родината. Други пък са категорични, че обратен път към България няма.

Край Сен Тропе живеят много наши сънародници. Голяма част от тях, родом от Силистра, областта изгубила почти 20% от хората си, за последните 10 години. Срещаме се с Пламенка, която наричат “кметицата". Баш майсторът Христофор работи в строителството, а Алберта предсказва бъдещето и се хвали, че освен българи я търсят и много чужденци.

"Аз съм кралицата на пържените картофи на Празника на кестените. Това са две поредни недели, последните на месец октомври. Аз съм на картофите, моят мъж е на бара, синът ми продава кестени, а дъщеря ни скоро ще дойде и тя. Това са вече 10 години. При нас е 2 евро, но защото сме доброволци, работим за празниците на селото.14 евро е най-ниската цена, която можем да намерим в Сен Тропе и това за около десетина картофа. Като работих в един хотел, за 14 евро слагахме 12 картофчета", каза пред NOVA Пламенка.

"На 23 км през баира сме от Сен Тропе. Нищо не искам да казвам за Сен Тропе ама кръгла нула, а в песните на Азис е хубаво на Сен Тропе, иначе върви да видиш. Всичко е частно. Няма плажове, само камънак, къде е нашето Черноморие", разказва Христофор и допълни: "Когато аз дойдох тук, 2007 г., българите се брояхме на пръсти. В момента сме над 150 човека българи само в това село".

"Но аз не искам да живея тука, искам да се прибера в България и да работя там, но след като не мога да издържам семейството си. Как да остана там?", пита той.

На празника на кестените край Сен Тропе срещаме и Алберта. Избира френското средиземноморие преди 22 години, за да последва мъжа си – политически емигрант, който напуска България още през 1986 г. В Сен Тропе търновката изкарва прехраната си като медиум, прави свещи, а до скоро се грижи и за къщите на богатите в популярното село. Между предсказанията и восъка си говорим и за хората с много пари.

"Медиум съм. Разликата е голяма. Виждам, чувам, комуникирам. Комуникирам с ангелите и работя с тях енергийно, за някои това ще бъде много интересно, ще кажат тая съвсем се е побъркала, но е така. Така съм дошла. Така съм се родила, затова съм дошла", посочи Алберта. 

Докато с Алберта нищим световните кризи и конфликти, които според търновката няма да спрат, доволна от предсказанията ѝ французойка ни прекъсва.

"По принцип съм много усмихнат човек, който не споделя, но преди 2 години Алберта беше първата, която ми каза, че зад усмивката си крия много тъга. Видя сълзи в очите ми и беше права. Не можеш да я излъжеш. Тогава я питах за детето ми, което беше болно – каза ми какво му има и че всичко ще е наред. По-късно и докторите потвърдиха диагнозата. Предрече, че ще се разделим с мъжа ми, което също се случи, но сега съм спокойна и щастлива", посочва французойката.  

Христофор разказва, че не съжалява за всички тези години. 

"Струва си. Заради децата си струва. Радвам се като ги гледам да се издигат. Ето синът ми учи в най-елитното училище в София. Можех да го пратя и в Париж, но искам да се изучи в България, като се надявам да остане в България", допълни Христофор .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай