Българче сред жертвите на убиеца в Грац (ОБЗОР)

Българче сред жертвите на убиеца в Грац (ОБЗОР) | StandartNews.com

Петгодишно българче е сред жертвите на касапницата в Грац, съобщи "Дер Щандарт". Кървавата трагедия се разигра на централния площад в австрийския град. Починалото момче е с австрийско гражданство. Майка му е австрийка, а баща му - българин, съобщиха от Външно министерство. И допълниха, че посолството ни във Виена държи връзка с местните власти и е готово при необходимост да окаже необходимото съдействие.

В събота 26-годишен младеж с джип навлезе с бясна скорост в една от основните пешеходни улици и започна да гази наред. После слезе от автомобила и нападна хората с нож. По това време площадът бе пълен заради провеждащите се в Грац състезания за Формула 1. В мелето загинаха трима души, а 34 бяха ранени. Шестима от тях още са в критично състояние. Нападателят е от босненски произход и се е предал на полицията без съпротива. Според първоначалното разследване, той е шофьор на камион и баща на две деца. Показвал симптоми на "психоза" и бил познат на полицията като извършител на "домашно насилие", съобщи Франс прес. Властите изключиха всякакви политически, религиозни или екстремистки мотиви за нападението.

В Грац, който е вторият по големина град в Австрия, в неделя бе обявен ден на траур. Двама католически епископи, православен свещеник, местната управа и стотици граждани присъстваха на църковна служба в памет на загиналите. Православният свещеник е пристигнал заради убитото българче, чиито родители са православни християни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай