Бактерия води до преждевременно раждане

Бактерия води до преждевременно раждане | StandartNews.com

Лондон. Основна причина за преждевременното раждане може би е специфична бактерия, според скорошни изследвания в Дюк Юнивърсити, САЩ, предаде Би Би Си.

Резултатите биха могли да доведат до превенция и възможно лечение за жени, които са в риск от преждевременно раждане, твърдят от изледователския екип от САЩ.

Проучването, публикувано в списание PLoS ONE, доказва, че определена бактерия може да доведе до изтъняване на мембраните около бебето, карайки ги да се скъсат.

В статията е обърнато сериозно внимание на щетите, които специфичната бактерия нанася на тялото по време на бременност. Изтъняването на мембраната около бебето е главна причина за преждевременното раждане на плода. Мембраната създава обвивка, в която бебето лежи през цялата бременност и която се къса много бързо по време на раждането. Ако водите на жената изтекат преди терминът да е настъпил и контракциите да са започнали, това със сигурност е в резултат на преждевременно разкъсаната мембрана в корема на майката.

Проучването е направено от медицинския факултет на университета Дюк. Интересно е, че при изследване на разкъсана мембрана при раждане специалистите са открили голямо количество от бактерията. "Ако успеем да докажем, че тази бактерия причинява преждевременно раждане, ще започнем да следим за нея още в началото на бременността. По този начин ще можем да приложим необходимото лечение на родилките и да ги предпазим от проблема", коментира професор Ейми Мурта от университета в Дюк.

Учените са направили тест върху 48 жени, които току що са родили. Изследването включва такива, които са родили навреме, родили по-рано от термина и жени, които са родили преждевременно по други причини. Специфичната бактерия е открита във всеки изследван организъм, но най-много от нея се наблюдава при жените, родили преждевременно след разкъсване на мембраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай