БАБХ подгони обекти заради сладоледа

Започнаха масови проверки

БАБХ подгони обекти заради сладоледа | StandartNews.com

Обектите, предлагащи сладолед, ще бъдат подложени на повторна проверка, съобщи на сайта си Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Причина за това са получени сигнали.

И в момента инспектори от отдели „Контрол на храните“ от всички Областни дирекции по безопасност на храните извършват допълнителни проверки, извън планирания официален контрол, за спазването на правилата за предлагане на сладолед, без предварително опаковане до крайния потребител (колички, щандове на открито, подвижни обекти).

Целта на инспекциите е да се провери спазването на хигиенни условия, като дали приборът за разсипване на сладолед е отделен за всеки вид сладолед и дали се съхранява при условия, недопускащи вторичното му замърсяване с патогени (бактерии и вируси) и алергени.

Инспекторите на агенцията ще следят и дали обектите предлагат пълна информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост. За целта ще вземат проби за лабораторно изпитване по микробиологични показатели за безопасност на храните.

Открити са несъответствия в 3 проби на готов продукт за наличие на ентеробактерии на територията на ОДБХ София град, ОДБХ Добрич и ОДБХ Бургас. Унищожени са всички несъответстващи количества - 68 кг сладолед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай