Скочиха срещу нова синя зона. А къде са паркингите?

Няма да намалят автомобилите в София, твърди асоциацията на потребителите

Скочиха срещу нова синя зона. А къде са паркингите? | StandartNews.com

„За пореден път Столична община абдикира от това да търси дългосрочни и устойчиви решения на ключови проблеми в столицата. Поведението и политиките на ръководството на Столична община показват систематично нежелание за предприемане на адекватни мерки. Твърденията, че с разширяването на синя и зелена зона ще се подпомогнат усилията за подобряване на качеството на въздуха са абсолютно несъстоятелни.“

Това заяви в позицията си Асоциацията за защита на потребителите (АЗП):

Подобни ограничаващи действия доказаха във времето, че не водят до намаляване на броя на автомобилите в центъра на града, защото те не са обвързани с други два ключови аспекта: Развитието на градския транспорт и осигуряването на общински паркинги.

АЗП обръща внимание на това, че липсва визия за подобряване на свързаността на градския транспорт.

Според тях инфраструктурата на градския транспорт продължава да не обхваща цели населени места в София. Такива са например в северната и южната част на общината. В същото време има дублиране на линии на наземния транспорт с метрото, което води до неефективност и пропиляване на ресурси, които би могло да бъдат пренасочени там където липсват. Ярък пример е бул. "Мария Луиза", по който вървят няколко трамвайни линия и метрото, смятат те.

По отношение на общинските паркинги АЗП не виждат никакъв напредък за подобряване и развитие на тази услуга, въпреки, че от години е обект на критики защото не удовлетворява очакванията и нуждите на софиянци. Няма никакви планове и времеви разчети съдържащи конкретика за това къде и кога Столична община планира да построи паркинги. В тази посока неправителственият сектор многократно е предлагал идеи и решения за разлика от пасивността на ръководството на Столична община.

Те призовават Столичния общински съвет вместо механично да одобрява предложенията за увеличаване на платените зони за паркиране, да задължи кмета Йорданка Фандъкова да представи задълбочен и аргументиран анализ, включващ подходящи места за изграждане на тези съоръжения, капацитетът им и предложения за цени за паркиране отговарящи на възможностите на столичани. Годишните приходи на ЦГМ надхвърлят 110 млн. лв., а с новото увеличение на зоните, тези приходи ще се увеличат с 6 млн. лв. От АЗП настояват тези средства да бъдат изразходвани целево за построяване на общински паркинги, подобряване на мрежата от точки за свързаност на градския транспорт и подобряване на неговото покритие.

Увеличението на Синята зона не предполага инвестирането на допълнителни ресурси за повишаване на контрола, тъй като това разширяване ще е за сметка на зелената зона, а тя на свой ред е предвидено сравнително малко да бъде увеличена. От АЗП категорично смятат, че с тази мярка на ЦГМ се цели единствено повишаване на преките финансови постъпления в хазната на общината без оглед на ефекта върху града и въздуха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай