Атентатът в Сарафово – в игрален филм 9 години по-късно

Самуел Финци ще играе разследващият полицай в лентата с режисьор Севда Шишманова

Атентатът в Сарафово – в игрален филм 9 години по-късно | StandartNews.com

9 години от терористичния атентат на летище "Сарафово" се отбелязват на 18 юли. През 2012 г. автобус с туристи става мишена на атаката, загиват петима израелски граждани и шофьорът, който е българин. При инцидента са ранени 38 души. На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където днес се проведе церемония в памет на жертвите.

Четири години след атаката обвинителният акт за терористичния атентат е внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започва - преди това не успява да тръгне няколко пъти.

На 21 септември 2020 г. Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство – „доживотен затвор без право на замяна“ на двамата подсъдими за съучастие в организирането на атентата.

Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 милиона лева  бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата.

Материалите по делото са 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

Севда Шишманова, бивш програмен директор на БНТ, през 2022 г. ще започне снимките на игралния филм „Парчета живот“ за атентата в Сарафово.

"Смъртта на невинни хора при терористичен акт е нещо, на което бях свидетел много пъти. Като военен кореспондент на телевизията съм отразявала нападения в Афганистан, Пакистан и Близкия изток, както и в Лондон, Истанбул. Наясно съм със спиралата на отмъщението, която има своя дълбоко радикализиращ се политически фон", коментира Шишманова за FNE.

"Когато първият терористичен атентат в България се проведе в Бургас, реших да разгледам по-отблизо историите на загиналите. Създаването на филм за неотдавнашно трагично събитие, което продължава да е травмиращо за засегнатите, носи етични рискове и отговорности. По този начин написахме сценария въз основа на интервюта с хора, близки до жертвите, оцелели, на записи на интервюта със свидетели, на съдебномедицински снимки и видео материали и на професионални анализи на подготовката и изпълнението на нападението", уточнява Шишманова.

Въпреки, че проектът е в процес на финансиране, вече се говори, че Самуел Финци ще влезе в ролята на разследващият полицай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай