Артритът се "обажда" в студа

Цяр няма, но хапчетата и упражненията облекчават

Артритът се "обажда" в студа | StandartNews.com

София. С настъпването на студеното време много хора с артрит се оплакват, че ставите им стават по-чувствителни и болезнени. Не е ясно какви са причините за това. Зимата обаче доказано обостря редица заболявания. Кои са те и как да запазите добрата си форма в студа - може да видите в специалното приложение "Всичко за здравето", което "Стандарт" ви подарява днес.
-----------------------
Артритът причинява възпаление на ставите. Болестта има много видове, но най-чести са два от тях - остео- и ревматоидният. При първия свързващата тъкан между костите (хрущялите) изтънява. Това води до болки при всяко движение. Най-често са засегнати ставите на ръцете, гърба, колената и бедрата.

Обикновено остеоартритът се открива при хора над 50 г. Той обаче може да се появи и при по-младите - след нараняване или друго заболяване.

Ревматоидният артрит е по-рядка, но по-тежка форма на болестта. При него имунната система на човек атакува и разрушава ставите му. Това е съпроводено с болка и подуване. Болестта може да доведе до трудна подвижност и счупвания. Обикновено тази форма

атакува хора между 40 и 50 г.

Жените са три пъти по-засегнати, отколкото мъжете.

Пълно излекуване от артрита засега няма, но има медикаменти, с които се забавя прогресът му. Те могат да облекчат болките и другите неприятни последици на болестта. При по-тежките случаи е възможно да се направят и хирургични намеси.

При остеоартрита най-често помагат болкоуспокояващите, нестероидните противовъзпалителни лекарства и кортикостероидите. В по-тежките случаи се предприемат оперативни корекции на ставите - преместване, сливане.
Основната цел при ревматоидния артрит е да се забави прогресът на заболяването и да се минимизира увредата на ставите. Лечението отново включва аналгетици модифициращи заболяването лекарства, физиотерапия и постоянни упражнения.

СИМПТОМИТЕ: И мускулите изнемогват

Симптомите за артрита са различни и зависят от типа, който имате. Основните са следните:

* Болка в ставите
* Възпаление във и около ставите
* Ограничени движения на ставите
* Топлина и зачервяване на кожата около засегнатите стави
* Слабост и загуба на мускулите

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... Поразява и децата

Въпреки че обикновено се среща сред възрастните, болестта поразява дори и децата. В повечето случаи младежкият артрит предизвиква възпаление на една или повече стави за поне 6 седмици. Причината за появата му е неясна, но често болестта отшумява с напредването на възрастта. При младежите най-чести са три форми:

* Олигоартрит - при него са засегнати до 4стави. Най-често те са коленете, на китките и раменните. Децата с това заболяване може да развият проблеми със зрението, затова трябва редовно да ходят на офталмолог.

* Полиартрит - засяга поне пет стави. Симптомите са сходни с тези на ревматоидния артрит, често болестта е придружена с обрив, треска и висока температура - над 38 градуса.

* Системен артрит - това заболяване започва с треска, обрив, летаргия, уголемяване на жлезите. По-късно ставите се възпаляват и подуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай