Армията няма да строи оградата по границата

Армията няма да строи оградата по границата | StandartNews.com

София. „Не, еднозначно, не", категорично отговори министърът на отбраната Николай Ненчев на въпрос дали армията отново ще строи останалите километри от защитното съоръжение по границата ни с Турция. Днес се провежда извънредна министерска среща по повод задаващата се нова бежанска вълна.

По думите на министъра, цитиран от "Фокус", има две опции за дострояването на оградата - първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората – тази тежест да се поеме от областните управители.

Министър Ненчев отхвърли и варианта военни да се включат в охраната на границата ни, за да се облекчи тежестта на МВР, каквото предложение дойде от вътрешния министър. 

"За съжаление, нямам кой знае колко основание от законова гледна точка да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница", заяви той.

По думите му, Министерство на отбраната има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение. Като пример за възможна помощ от военните за МВР бе даден вариантът патрулите да се возят до границата с бронирани машини.

Министър Ненчев посочи, че техниката ще се вземе от вътрешността на страната и това не представлява проблем. По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово, Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо. Той посочи, че все още не знаят цената за бъдещата подкрепа. Министърът каза, че на този етап към тях няма запитване за палатки.

"Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие", допълни Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай