Армията на Египет винаги е с народа

Манал Йехия Ел Шиннауи, посланик на Египет

Армията на Египет винаги е с народа | StandartNews.com

- Ваше превъзходителство, какво означава за Египет одобрената преди дни с референдум нова конституция?

- Референдумът бе първата крачка в изпълнението на "Пътната карта". Ние имаме воля и решителност да преминем този преход към стабилизация и утвърждаване на демократични институции. Референдумът беше проведен на 14 и 15 януари с прозрачност и честност под наблюдение на независими конституционни съдии и най-вече с участие на делегати, които представляват граждански, регионални и международни организации. Това допитване до народа е най-важната стъпка за утвърждаването на Египет като демократична съвременна страна. Искам да отбележа, че 98,1 процента са гласували за конституцията, която залага на развитие на гражданските права, правата на жените, религиозната свобода и най-вече по отношение на социалната справедливост, например чрез финансирането в рамките на държавния бюджет на образованието и здравеопазването.

- Каква роля отрежда новата конституция на армията?

- Искам да отбележа, на първо място, националната роля за египетската армия от създаването на съвременния Египет. Тази армия застава и подкрепя народа си и волята му в революциите от 25 януари 2011г. и 30 юни 2013 г. В Конституцията се посочва, че армията принадлежи на народа си, а нейната основна роля е да защитава страната, сигурността и зависимостта.

- Ще приемат ли "Мюсюлманските братя" ролята на мнозинството от египетския народ? Няма ли опасност те да прибягнат до насилие, за да си върнат властта?

- Политическият процес е отворен за всички египетски мирни граждани, а това е заложено в конституцията и редица законови рамки. Насилието и терорът не могат да бъдат алтернатива.

- На какво се дължи популярността на генерал Сиси, който вероятно ще бъде следващият президент на Египет?

- Все още не са обявени окончателно кандидатите за президентските избори, но редица политически партии и граждански движения подкрепят генерал Сиси да кандидатства на тези избори, защото виждат, че е най-подходящ.

- Как се отразиха политическите процеси край Нил на отношенията на Египет със света и специално с България?

- Двустранното египетско-българско отношение е историческо. То е приятелско, с взаимно уважение, а ние, като египтяни, имаме много сходство с българския народ в културен аспект и по отношение на бита. Много български специалисти работеха в различни години в Египет. Стремежът ни е да укрепваме отношенията си. Например наскоро египетски фолклорни ансамбли участваха в български фестивали и конкурси, имаше и редица спортни участия. Що се отнася до икономическите и търговските отношения, неотдавна в София имаше посещение на египетска младежка бизнес делегация, която да даде тласък на двустранните отношения. Искам да подчертая, че основните задачи в правителствената програма са акцентите в развитието на икономиката, туризма и стабилизиране на сигурността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай