Археолози: Стоунхендж е монумент "втора ръка"

Археолози: Стоунхендж е монумент "втора ръка" | StandartNews.com

Британски археолози смятат, че мистериозният произход на Стоунхендж може да е по-различен, отколкото сме смятали, пише "Индипендънт". По време на разкопки те открили доказателства, че камъните в прочутия монумент първо били използвани за друго съоръжение в Уелс. Археолозите използвали различни техники, включително въглеродна обработка на огнища от преди хиляди години. Така те открили, че каменната кариера, от която са добити огромните блокове на Стоунхендж, била използвана векове преди построяването му. Кариерата била експлоатирана от 3400 до 3200г. пр. Хр., докато се смята, че построяването на Стоунхендж в югозападна Англия е осъществено около 2900 г. пр. Хр. Според сегашните изследвания, "първият Стоунхендж" е бил в Уелс, а сегашният е "втора ръка съоръжение". "Рядко правим такива фантастични открития, но това е едно от тях", разказва ръководителят на екипа проф. Майк Пиърсън. Това е съвсем нова теория за монумента, която се присъединява към многото вече налични. Някои са по-рационални от други.

Извънземни са осигурили технологията

Всъщност, има малко доказателства как е издигнат монументът. Най-големите камъни тежат по 50 т. Цивилизацията, построила каменния кръг, не е оставила писмени свидетелства и не е ясно как го е издигнала. По времето на предполагаемия му строеж, колелото още не е било изобретено. Има предположения за по-древни подемни съоръжения, но в най-добрия случай археолозите правят само догатки и не са сигурни в пълната истина. В книгата "Колесниците на боговете" на Ерих фон Деникен възниква предположението, че мегаструктури от древността като Стоунхендж, египетските пирамиди и каменните глави на Великденските острови са построени с ноу-хау от богоподобни извънземни.

Построил го е великан

Според едно конспиративно вярване нефилимите, които са раса великани, почти погубена от потопа на Ной, са използвали своята височина и сила, за да построят Стоунхендж. Звучи абсурдно, но не е съвсем необосновано. В най-старото писмено свидетелство за Стоунхендж - средновековен исторически текст от 12 век, великан помага на магьосника Мерлин с построяването на монумента. Хубавата теория се разваля от липсата на по-сериозни исторически свидетелства за съществуването на великани.

Бил е концертна зала

Много изследователи от полето на привлекателната наука археоакустика предполагат, че Стоунхендж е построен заради музиката. Според тях големината и формата на камъните води до прекрасна акустика, като обогатява и усилва звука от инструменти и гласове и дори създава някои странни аудио илюзии. Всичко това може би е използвано по време на празненства и ритуали.

Древен вариант на корпоративен тиймбилдинг

Дори и преди колелото, работниците са се занимавали с отегчителни извънработни дейности. Поне такава е теорията на някои историци, които смятат, че самото построяване на монумента е било демонстрация на единство. Издигането на Стоунхендж съвпада с времена на усилено съюзяване между неолитните народи във Великобритания. Конструкцията, която със сигурност е изисквала много човешки труд, може да е била манифестация на някой от тези съюзи.

Ранна обсерватория

Дори тази теория да е вярна, Стоунхендж очевидно не прилича на съвременна обсерватория, но подредбата на камъните може би е послужила на хората да следят движението на звездите. Почти в средата на кръга има отвор с формата на подкова, който е насочен на североизток. Това предполага, че древните архитекти са искали Стоунхендж да влиза в подредба с точките на изгрев и залез по време на зимното слънцестоене. Изследвания на останки от животни, намерени около монумента, разриват, че прасета са били колени през декември или януари всяка година. Това може да означава ежегоден ритуал по време на равноденствието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай