Apple показа iOS 8 и Yosemite

Гласовият асистент Siri вече разпознава и песни

Apple показа iOS 8 и Yosemite | StandartNews.com

Корпорацията Apple представи обновените версии на мобилната и настолната си операционна система по време на годишната конференция за разработчици WWDC 2014 в Сан Франциско.

Мобилната iOS 8 не претърпя сериозни външни промени. За сметка на това получи много нови функции. Например системата за уведомление вече ще позволи на потребителя на отговаря на съобщенията, без да влиза в съответното приложение. Обновената клавиатура QuickType пък ще може да подскаже следващата дума, като изхожда от контекста на набираното съобщение. Тази функция обаче засега не е достъпна за всички езици. Потребителите също така ще получат възможност да свързват друга клавиатура на устройствата си. В iOS 8 се появи също така дългоочакваното приложение HealthKit, което позвoлява на хората да следят здравословното си състояние и играе ролята на агрегатор на данни от фитнес приложения. HealthKit може да изпрати уведомление до личния лекар при спешен случай.

Към един акаунт в Apple вече ще може да се свързват до шестима потребители, като се установява контрол върху действията им. Така например, ако членовете на едно семейство използват устройства на компанията, родителите ще могат да контролират действията на децата при покупката на приложения. Друга новост е свързана с гласовия асистент Siri. В новата версия той вече ще може да разпознава песните, подобно на приложения като Shazam, с когото той вече е интегриран, или SoundHound. Освен това се очаква скоро Siri да започне да управлява домашната техника чрез приложението HomeKit.

Новата версия на настолната ОС MacOS Х (10.10) получи името Yosemite в чест на националния парк Йосемити, разположен в щат Калифорния. В нея Apple въведе набор от нови функции. Сред тях са iCloud Drive, вграден и безплатен конкурент на Dropbox, MailDrop, система за изпращане на големи файлове по мейл и опция да получавате SMS-и и да отговаряте на входящи повиквания от своя Mac, стига iPhone-ът ви да е вкъщи. Може дори да правите изходящи повиквания - достатъчно е да кликнете върху номер, където и да било в интерфейса. Spotlight работи подобно на популярното приложение Alfred и позволява да търсите в локалната памет на компютъра, онлайн и да правите някои бързи изчисления и конверсии. Spotlight е вградена и в Safari. Новата му версия е по-бърза от всеки друг браузър за Mac, Windows и Linux.

Mac OS X Yosemite и iOS 8 ще са налични за масовия потребител през есента. Версиите им за разработчици вече могат да бъдат изтеглени. През лятото Apple за пръв път ще пусне и публична бета-версия на Mac OS X. Противно на традицията този път компанията не представи никакъв нов хардуер, дори и леки обновления на настолните и преносимите компютри.

Новата десктоп операционна система ще бъде достъпна за следните устройства: iMac (средата на 2007 г. или по-нов); MacBook (13-инчов алуминиев, края на 2008 и 13-инчов, началото на 2009 г. или по-нов); MacBook Pro (13-инчов, средата на 2009 г. или по-нов; 15-инчов, трета четвърт на 2007 г. или по-нов; 17-инчов, края на 2007 г. или по-нов; MacBook Air (края на 2008 г. или по-нов); Mac Mini (началото на 2009 г. или по-нов); Mac Pro (началото на 2008 г. или по-нов); Xserve (началото на 2009 г.). iOS 8 също ще бъде достъпен за почти всички устройства, поддържащи предишната версия. Единственият продукт, който няма да мине на новата операционна система, е iPhone 4.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай