Апокалипсис в Бургас, страшна разруха след урагана

Частично бедствено положение в Бургас и Поморие след мощната буря

Апокалипсис в Бургас, страшна разруха след урагана | StandartNews.com

Фото: Радио Бургас

Частично бедствено положение обяви и община Бургас - освен Поморие, след мощната буря, връхлетяла района снощи. Най-големи щети са нанесени в Морската градина в Бургас, където има десетки счупени и изкоренени дървета:

"Погром абсолютен"; "Изкоренено дърво, толкова голямо дърво с корените не съм виждала"; "Апокалипсис. Направо е разруха"; "Особено в другата част на Морската градина още по-големи дървета са паднали. Много клони има счупени. Просто е било нещо ужасно", споделиха бургазлии пред БНР.

В Бургас, Поморие, Айтос и по цялото Южно Черноморие продължава работата по разчистването на дърветата и клоните, затрупали коли и пътища след вчерашната буря. Над 120 са ударените от паднали дървета автомобили в областния център.

Над 300 сигнала за изкоренени дървета и прекършени клони са постъпили в община Бургас. Над 1000 декара лозови масиви са опустошени, като е унищожена 1 млн. тона продукция.

Електрозахранването в бургаския квартал "Меден рудник" беше възстановено. Без ток обаче остават поморийските села Лъка и Каменар. Причината е в падналите 11 решетъчни стълба с високо напрежение, каза в Бургас министърът на енергетиката Росен Христов:  "За съжаление, големите поражения са по 110-киловолтова мрежа. Предварителната оценка е, че са необходими около два месеца за възстановяване. Изискал съм още утре да представят графика, за да го обсъдим с Кризисния щаб и да намерим вариант по-бързо да бъде монтирана тази високоволтова мрежа".

Няма тежко пострадали и бедстващи хора. Остава в сила и частичното бедствено положение в община Поморие.

В Бургас бурята нанесе много щети по сгради. Липсват дрехи от терасите, изтръгнати са комарници, има паднали комини, а на саниран блок в комплекс "Славейков" ураганният вятър е отнесъл част от изолацията.

Всички дежурни екипи на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението работят по отстраняването на паднали дървета, каза комисар Николай Николаев:

"В момента на територията на община Бургас има седем екипа, които обслужват произшествия, свързани с паднали дървета върху автомобили. Имаме такъв екип и в Поморие".

Работи се по възстановяването на електрозахранването, заяви говорителят на електроразпределителното дружество Петър Костадинов: "Хубавото е, че  град Поморие вчера около 2:00 часа сутринта колегите успяха да го захранят. Работили сме до късните часове. В Сарафово успяхме да възстановим захранване. Имаме една част от "Меден рудник", по която днес работим. Проблемът е вътрешна мрежа в самия квартал, така, че лесно ще го оправим днес".

За ситуацията в Поморие заместник-кметът Кунчо Гайдов заяви: "Все още е затруднено движението по главните пътища и подходите към Поморие. Има нападали още много клони, листа и части от дървета. В момента се работи на територията най-вече на град Поморие. Там са най-многото щети по инфраструктурата. Има също нападали дървета, изпотрошени коли, огради, улици, канали задръстени".

Над 1000 декара лозови масиви са унищожени край Поморие. Ситуацията е много тежка, подчерта областният управител на Бургас Мария Нейкова: "Успоредно с това там, където гроздето не е обрано, също е поразено, което според хората за милион и половина са щетите към този момент".

Кириак Кралев, който е сред потърпевшите лозари: "Има цели парцели, в които са съборени на земята коловете, всичко е паднало долу на земята. Има други парцели, които градушката е ударила по чепките, по гроздето. Също така листата са съборени.... Ще подадем молби към "Земеделие и гори". Те ще създадат една група, която ще тръгне по лозята и парцел по парцел ще оценява щетите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай