Антонина подарява щастие на Великден

Раздава храна на самотни хора от с. Върбовчец, показва доброто сърце на Видин с фирма "Северосплотени"

Антонина подарява  щастие на Великден | StandartNews.com

Добрината се крие не в голямо тяло, а в голямо сърце.

Всеки, който е виждал крехката 18-годишна Антонина Лозанова от Видин, знае това. Особено бабите от околните села, за които няма празник, на който да не поканят най-свидното си чедо. От благодарност. Защото от 4 години Антонина е единственият човек, който мисли за тях и се грижи на Коледа и на Великден да имат на трапезата си всичко онова, което слагат и останалите българи.

Като всеки млад човек и Антонина обича купоните с приятели. Но за разлика от много свои връстници се е посветила на кауза, за която не жали сили и средства. Нещо повече - тя успява да вдъхнови малки и големи да й помагат в благотворителната инициатива.

Кампанията “Бъди човек” в помощ на самотните възрастни хора от Северозапада се ражда през 2014 г. От тогава до днес възпитаничката на Профилираната природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I“ разнася сама - с помощта на родители, роднини, приятели и съмишленици, стоки от първа необходимост на самотните възрастни хора от селата в региона.

Тазгодишната кампания вече започна. В сградата на основно училище "Любен Каравелов", където в момента се помещава природо-математическата гимназия, Антонина е поставила кутия за дарения. Средства, с които ще бъдат закупени стоки от първа необходимост, се събират и в разкритата от нея специална банкова сметка. Съпричастността вече стигна отвъд океана и средства за възрастните хора от Северозапада даряват наши сънародници от Америка. Отделно, фото студио “Видинчаните” на майка й Светла Лозанова, в което Антонина работи през уикендите и ваканциите, пък е пунктът за събиране на готови хранителни пакети и хранителни продукти. Адресът е ул. "Дунавска" 30.

В мисията тази година се включи и неделното училище към Видинската митрополия. На Лазаровден то организира благотворителен базар, средствата от който също ще бъдат за купуването на храни.

Най-малко 50 самотни възрастни хора от с. Върбовчец ще зарадва в навечерието на Великден Антонина. Тя ще раздаде храните на 21 април. Както всяка година, и тази най-големият й проблем е транспортът. Обикновено родителите й и приятели помагат с кола.

Каузата на Антонина, която увлича не само Северозапада, но и цяла България, става особено популярна, благодарение на късометражния филм „Северозабравени“, направен изцяло от ученичката. Макар и "цар на математиката", цифрите не владеят сърцето й. Тя иска да вдъхновява чрез слово и послания. Неслучайно сбъдва мечтата си и наесен ще учи медии и журналистика в УНСС.

На всички онези, които я уверяват, че заради красотата и ума си, мястото й е пред камерата, а не зад нея, Антонина скромно отговаря, че предпочита да разказва историите на хора в нужда - за да им помага. И засега избира да прави сама всичко онова, което вършат сценаристът, режисьорът, операторът, монтажистът, осветителят и озвучителят. При това повече от успешно. Автор е на 4 документални и два социални филма, на 2 рекламни и един музикален клип. "Северозабравени" получава специалната награда, присъдена за първи път на името на журналистката Петя Петрова, за "Най-добър млад социално отговорен журналист" на Международния фестивал „Арлекин“ във Варна. Лентата е отличена като най-добър филм на социално значима тема и с наградата на публиката в Международния фестивал за мобилно кино “Кино в длан” в Шумен. „Северозабравени“ има над 400 000 гледания. Готова е и втората част на лентата. Но тя вече се казва „Северосплотени“.

Именно "Северосплотяване" е мотото на тазгодишната кампания на Антонина за Великден.

Не искам за нас, хората от Северозапада, да се говори като за "северозападнали" или "северозабравени", ние доказваме, че сме "северосплотени", каза ученичката по време на церемонията за награждаване на младите таланти на Видин в кампанията "Моят град" на "Стандарт" и общината. Заради благотворителната си инициатива тя заслужено получи наградата "Благодетел".

"Северосплотени" тепърва набира скорост във Фейсбук. Има близо 100 000 гледания. За разлика от много свои връстници Антонина не иска да напуска Видин. Тя мечтае, след като завърши, да се върне в родния си град, за да работи за него. Защото той е нейният свят. Доказва го филмът й "Защо обичам Видим", в който разказва за чудесата на града като Баба Вида и Кръстатата казарма. А на въпроса защо иска да стане журналист, отговаря без да се замисли: "Това са социалните възрожденци на днешния ден".

Всеки, който иска да се включи в кампанията на Антонина, може да изпраща средства на банкова сметка:

IBAN: BG56RZBB91551009907289

Титуляр: Антонина Любомирова Лозанова

 

Хранителни продукти се събират на адрес:

Видин, ул. "Дунавска" 30

Студио “Видинчаните” - Светла Лозанова

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай