Андреева: Трябва да се отреже от бюджета за лекарствата

Андреева: Трябва да се отреже от бюджета за лекарствата | StandartNews.com

София. Никъде по света 60% от бюджета на здравната каса не се дава за лекарства. Това каза министър на здравеопазването д-р Таня Андреева в предаването „Тази неделя" по бТВ. Тя коментира дефицита на НЗОК и други проблеми в родното здравеопазване.

Оптимизация и законови промени са нужни, за да спре дефицитът в Здравната каза, обясни тя. Така болниците няма да бъдат наказвани, ако са свършили повече работа в сравнение с предишни периоди.

Законовите промени за стабилизиране на здравеопазването вече са факт. Те ще се разглеждат от ресорната комисия в парламента и до есента трябва да бъдат приети, каза здравният министър.

Д-р Андреева не се съгласи с твърденията на представители на НЗОК, че болниците източват нейния бюджет. Тя припомни, че лечебните заведения са удвоили своя брой за последните десет години, а ресурсът на касата не се е променил.

Необходим е цялостен анализ на това за какви лекарства се плаща, като обаче няма министърът да „реже", а решенията по въпроса ще трябва да се вземат от Надзорния съвет на касата, каза министърът. Тя посочи, че ресурсът за медикаменти трябва да се разпредели по-ефективно. Това ще става с помощта на регистрите, които се изграждат за онкоболни, диабетици, хора с редки заболявания и недоносени деца.

Лечебни заведения няма да бъдат закривани, докато не се даде алтернатива на хората по места и не се разработи национална здравна карта, чак след задължителна акредитация на лечебните заведения, категорична бе Андреева.

Ако медиците трябва да вършат повече работа от обикновено, тя трябва да им бъде заплатена, смята здравният министър. „Всеки трябва да влезе в някакъв бюджет, но свършената работа ще бъде заплатена", подчерта Андреева.

Модернизацията в спешната помощ тече. „Тя е готова и представена, обявяват се процедури и до края на годината ще има 35 центъра, от които 16 ще са общински; както и 3 „пироговчета", обясни д-р Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай