Андреева иска още пари за касата (ОБЗОР)

Андреева иска още пари за касата (ОБЗОР) | StandartNews.com

ГЕРБ с ултиматум, отиват на работа, ако внесат точката тази седмица

Актуализацията на бюджета на здравната каса ще се разгледа от правителството, стана ясно днес. Проектът за още 330 млн. лв., които да отпусне парламентът, д-р Таня Андреева ще внесе тази или следващата седмица. Въпреки това обаче той може да не се приеме от депутатите в парламента. Причината са разнопосочните позиции на политиците. От ГЕРБ поставиха ултиматум за разглеждането на актуализацията, а от ДПС и БСП се обявиха по-скоро срещу нея.
Проектът за актуализация на бюджета на касата беше приет от Надзорния й съвет преди две седмици. Досега обаче той не беше внесен в Министерския съвет, защото трябваше да получи становище от здравния министър и да се разгледа отново от Надзорния съвет на касата.

Това ще стане днес, след което актуализацията трябва да получи становище и от Министерството на финансите. Затова не е ясно дали правителството ще успее да разгледа актуализацията на бюджета на касата тази седмица. Ако това не се случи обаче, тя няма как да бъде приета от депутатите. Причината е, че днес от ГЕРБ поставиха срок, в който законопроектът да се внесе в Народното събрание - до края на тази седмица. Хората на Бойко Борисов се обявиха "за" наливането на още 330 млн. лв. в касата още преди няколко седмици. Президентът Росен Плевнелиев също се присъедини към настояването им днес. След среща с лекарския съюз обаче хората на Бойко Борисов заявиха, че ще влязат в пленарна зала само, ако Министерският съвет внесе проект за актуализация на бюджета на НЗОК до 12 юли. За да се случи това, правителството трябва да разгледа проекта на заседанието си в сряда, което не е сигурно, че ще стане.

Дори проектът да влезе в Народното събрание тази седмица сигналите от БСП и ДПС са, че към момента няма нужда от наливането на повече пари в НЗОК. Премиерът Пламен Oрешарски и финансовият министър Петър Чобанов неведнъж обявиха, че актуализация от 330 млн. лв. за здравната каса не е нужна. Според тях част от финансовия дефицит може да се покрие с по-големите приходи от здравни вноски. "Споделям мнението на премиера и финансовия министър, че няма основания да се очаква страната да стигне до по-голям дълг от планирания за тази година - около 3 млрд. лева", подкрепи ги днес пред БНР и председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

От ДПС и БСП по-скоро казаха, че са склонни да се увеличи с 4% здравната вноска, която дава държавата. Срещу това решение обаче е ГЕРБ. Така най-вероятно изглежда проблемът с липсващите 330 млн. лв. на касата да остане за следващият парламент през октомври. Междувременно клиниките обмислят различни начини, по които ще се справят с финансовите проблеми. Засега всички болници увериха, че няма да спрат приема на пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай