Аларма в училищата при мръсен въздух

Хронично болните деца ще се освобождават от часовете само с решение на родителя

Аларма в училищата при мръсен въздух | StandartNews.com

ФОТО: ДАРИК

Аларма в училищата при мръсен въздух. Просветният министър Красимир Вълчев и екипът му разработват механизъм, с който училищата ще бъдат предупреждавани за дните, в които ще има завишени нива на фини прахови частици. Това съобщи самият Вълчев при на изслушването му в парламентарната комисия по образование днес. Той предупреди, че този петък също се очаква превишаване на нивата.

"Има система за София, която не само да регистра фините прахови частици и да прогнозира за три дни напред. Тя ще бъде използвана от МОН. Всеки път училищата ще бъдат предупреждавани, както направи в понеделник столична община", обясни Вълчев. Решението за механизма за предупреждение е взето след обсъждане с Министерството на здравеопазването, РЗИ, Столична община и НИМХ.

"Във всеки един такъв случай ние ще инструктираме училищата със заповед за ограничат извеждането на децата на открито ш да предприемат по-често влажно почистване", обясни министърът. Нови нормативни промени ще позволят на родителите в дни с мръсен въздух да не пускат децата си на училище, ако малките страдат от хронични заболявания. В тези случаи няма са се изисква медицинска бележка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай