Ако намалим месото, ще забавим и глобалното затопляне

Земята трябва да бъде използвана по-ефективно, за да бъде намален ефектът от вредните емисии, отделяни вследствие на човешката дейност

Ако намалим месото, ще забавим и глобалното затопляне | StandartNews.com

Ако хората започнат да консумират повече растителни продукти вместо животински, това ще помогне в борбата с климатичните промени, заявяват експерти на ООН, цитирани от Би Би Си. Мащабен доклад за използването на земи и промените в климата посочва, че високата консумация на месо и млечни продукти от западните държави засилва глобалното затопляне. Но учени и официални лица не призовават изрично всеки да стане вегетарианец или веган. Те уточняват, че повече хора може да бъдат изхранени с използването на по-малко земя, ако бъде намалена консумацията на месо.

Документът, подготвен от 107 учени за Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, посочва, че земята трябва да бъде използвана по-ефективно, за да бъде намален ефектът от вредните емисии, отделяни вследствие на човешката дейност.

„Не казваме на хората да спрат да ядат месо. На някои места те нямат друг избор. Но е очевидно, че на Запад ядем прекалено много“, заяви проф. Пийт Смит, учен от Университета в Абърдийн.

Докладът зове още за енергични действия срещу нанасянето на щети на почвата и обезлесяването, които също допринасят за климатичните промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай