Ако "Брикел" затвори, Русе остава на студено през зимата

Топлофикация Русе се е заела с нелеката задача за реконструкция на една от основните мощности

Ако  "Брикел" затвори, Русе остава на студено през зимата | StandartNews.com

'Топлофикация Русе" алармира, че днес е получила официално писмо от "Брикел", с който влиза в търговски отношения. С писмото „Брикел“ информира , че съществува сериозна опасност  в обозримо бъдеще дружеството да бъде принудително затворено, което ще доведе до неосъществяване на вече договорени бъдещи доставки на обогатено енергийно гориво . Това от своя страна ще застраши нормалното протичане на отоплителния сезон в гр. Русе." заяви инж. Севдалин Желев, директор на топлофикационното предприятие.

            Поради липсата на руски въглища заради войната в Украйна, Топлофикация Русе се е заела с нелеката задача за реконструкция на една от основните мощности. До няколко месеца котел №5 ще бъде тотално преустроен, за да работи с обогатено енергийно гориво, което се произвежда единствено в Брикел. Дейностите по проекта вече са стартирали и за реализацията му е отделена изключително голяма сума, равняваща се на няколко милионе лева.

            „Частичното преминаване към обогатено енергийно гориво е една от малкото алтернативи на руските въглища, които можем да осигурим достатъчно бързо.“ каза инж. Севдалин Желев.

Инж. Севдалин Желев обясни, че обогатеното енергийно гориво, което се произвежда в Брикетна фабрика на „Брикел“ ще спомогне за поддържане на добри екологични показатели и намаляване на количеството въглеродни емисии, които трябва да се купуват задължително от всички емитенти.

Припомняме, че само в последната година цената на въглеродните емисии се вдигна 3 пъти. Към момента за всеки тон изгорени въглища всяка една топлофикация е задължена да заплаща около 90 евро.

„Дружества като „Топлофикация Русе“ изгарят по няколко хиляди тона въглища всеки ден, което прави разходът за въглеродни емисии един от най-големите за всяка топлофикация, която все още използва въглища за основно гориво.“ каза инж. Севдалин Желев.

В тази връзка повечето въглищни топлофикации в страната са стартирали програми за диверсификация на горивния микс и замяната на въглищата с по-щадящи за околната среда алтернативи. „Топлофикация Русе“ за момента е избрала за своята енергийна трансформация природен газ, биомаса и обогатено енергийно гориво. 

"Надяваме се в в ситуация на обостроена енергийна криза на територията на цяла Европа дане се допуска затваряне на централи. Всяка една Топлофикация допринася за енергийната стабилност на държавата. Брикел е единственият прозводител на обогатено енергийно гориво в България и голяма част от ТЕЦ-овете в страната разчитат на доставките. Доколкото съм запознат с метода на получаване на обогатено енергийно гориво, то се произвежда с топлинната енергия, която се генерира от работата на горивната инсталация т.е. без производствена дейност няма как да се генерира топлинна енергия, която да се използва за превръщането на обикновените въглища от Мини Марица Изток в обогатено гориво." заяви инж Желев. Той подчерта, че ако се допусне производството и доставките на обогатено енергийно гориво за българските централи да бъде преустановено, цялата енергийна система ще рухне.

Инж.Севдалин Желев алармира, че прекъсването на доставките на обогатено енергийно гориво ще доведе до недостиг на електрическа енергия в страната, който вероятно няма да може да бъде покрит от съществуващите източници на енергия. Директорът изрази съмнение, че вероятно ще се стигне до режим на тока, защото вносът също не е опция, предвид високите цени на европейските пазари.

„Спирането на производството на обогатено енергийно гориво ще остави без централно отопление гр. Русе, както и други български градове! Ще се наложи стотици хиляди българи да търсят алтернативи за отопление, които ще им излязат много по-скъпо. Абсурдно е предвид сериозната икономическа криза, която доведе до огромна инфлация, да се спира достъпът на българските граждани до най-евтината опция за отопление през зимата!“ каза инж. Севдалин Желев.

По думите на инж. Желев независимо от новите цени на топлинната енергия, централното отопление остава най-евтиният вариант за отопление вкъщи или в офиса. По думите му във всички топлофицирани градове държавните учреждения, болниците, училищата и детските градини обичайно използват централно отопление.

Директорът на "Топлофикация Русе" попита, ако "Брикел" бъде затворен кой лично ще поеме отговорността да остави няколко големи български града без централно отопление. 

Инж. Севдалин Желев заяви, че от дружеството планират да изпратят официални писма до кмета и областния управител, за да ги информират, че съществува възможност да бъдат възпрепятствани да осигурят нормално протичане на отоплителния сезон, ако "Брикел" бъде затворен.

„Всички български топлофикации сме се заели изключително сериозно с каузата за трансформация на българската енергетика чрез поетапно премахване на въглищата и по-мащабно навлизане на по-екологичните горива, каквито са биомасата, биогазът, природният газ, а защо не вбъдеще и водородът, на който се възлагат толкова големи надежди. Нека не се допуска апокалипсис в българската енергетика!“ каза инж. Севдалин Желев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай