Неделя,

Адмирал обяснява защо се разби МиГ-ът на Терзиев

От: Стандарт -
30853
Адмирал обяснява защо се разби МиГ-ът на Терзиев
A
A
A

"Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен. Полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета", заяви пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който подчерта, че последните думи на пилота са били "Поразих целта".

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет, каза още той и предупреди да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.

По думите му, ако херметичността на водозаписващото устройство, т.е. черната кутия, не е нарушена, може да бъде получена достоверна информация за причините за трагичния инцидент.

"Така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия", подчерта Ефтимов.

"Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да се забрани за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попадат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно", призова началникът на отбраната.

Той каза, че не е имало експлозия след падането на изтребителя и обясни, че разбиването на толкова малки части е в следствие на високата скорост на изтребителя.

"При удара на водата с висока скорост - над 900 км/ч, водата е по-твърда от бетон", каза още адмирал Ефтимов.

Вчера беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

През това време е направен анализ на събраната информация, за да се определи с по-голяма точност мястото на катастрофата. Предстои обследване на дъното в район с площ 3,5 квадратни километра.

В операцията се включи минен ловец "Цибър", а също екип и оборудване на специализирана частна фирма. В готовност да помагат са и екипажите на два катера на Военноморските сили. Целта е да се локализира мястото на катастрофата и да се открие черната кутия.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички