Адемов с предупреждение за пенсиите. Два капана

Нарушава се важен баланс

Адемов с предупреждение за пенсиите. Два капана | StandartNews.com

Два капана - пред пенсиите и пред осигурителния праг на малките земеделци, посочи социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов.

Минималните размери на пенсии са в опасна близост до средните. Това означава, че хора с различен осигурителен принос получават размер на пенсията с около 100 лева разлика. Солидарността на пенсионната система е нарушена. Трябва да се възстанови връзката между осигурителен принос и размер на плащанията. Това каза бившият социален министър Хасан Адемов за "Денят на живо".

"Не можем да говорим за стабилна финансово пенсионна система. Пенсионерите трябва да бъдат спокойни, ще получат пенсиите си в определените размери в бюджета. За шестте месеца до края на годината едва ли има бюджет, който да отговори на обществените очаквания. НЗОК, НОИ, НАП и всички администрации, МВР имат очаквания към увеличение на средствата от бюджета. Василев не показва, че ще се огъне засега. Народът е винаги на стендбай за протестни действия", коментира той.

По думите му увеличаване на осигурителната база за земеделците и тютюнопроизводителите е изненадващо решение. "Трябва да плащат близо 3000 лева на година, това значи, че няма да могат да се справят. Осигуряващите се за всички рискове, както и тези само за пенсия са около 32 000. Регистрираните земеделци и тютюнопроизводители са малко над 100 000. Това означава, че са в сивия сектор. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се получава от 800 000 души, те имат осигурителен принос, който им дава възможност да покриват 70% от размера на пенсията, която получават", обясни Адемов.

Според него пенсионната система притиска останалите публични системи - не може да има ръст в образование, здравеопазване, общини, сигурност. "Дефицитът непрекъснато расте, защото увеличението на пенсиите не почиваше на нужните приходи. Около 320 000 са пенсиите под линията на бедност", разкри той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай