Световни автори в НДК

 Световни автори в НДК  | StandartNews.com

Всеки ден елитният форум започва с работилници за деца

Софийският международен панаир на книгата, организиран всяка година от Асоциация "Българска книга" и традиционно посещаван от 40 000 души, стартира днес в НДК. Най-големият тематичен форум у нас представя над 200 изложители от страната и чужбина. До 13 декември ще има десетки срещи между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти. Най-страстните библиофили ще могат да пазаруват с големи отстъпки. От три години насам в афиша е и литературният фестивал, в който участват автори от цял свят. Панаирът е домакин и на най-престижните награди в книгоиздателския бранш "Златен лъв" - церемонията по връчването им е на 11 декември. Асоциация "Българска книга" ще посрещне Енрике Мота, вицепрезидент на Федерацията на европейските книгоиздатели. Той пристига за откриването на 43-то издание. В продължение на 6 дни ще се проведат над 80 събития - от представяния на творби до раздаване на автографи на сцени и на щандове.

Тази година ще бъдат добавени и нови пространства към досегашната топография на мегасъбитието в НДК - Литературен клуб "Перото" и "ДНК". На традиционния етаж, посветен на световната литература, отново ще звучат дузина езици - на прозаици и поети от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Русия и Иран.
Фокус на поредното издание на Софийския международен литературен фестивал е Иберийският полуостров. В Мраморното фоайе публиката ще общува с 12 топимена от Испания и Португалия, както и с някои от най-забележителните техни тукашни колеги. Испанската кухня ще съпътства основната програма на форума.

Сред гостите, които откриват маратона днес, е маестрото на кримишедьоврите Хосе Карлос Сомоса, притежател на "Дашиъл Хамет", най-реномираното световно отличие в жанра. Утре единствената чуждестранна детско-юношеска писателка, гостуваща на фестивала, Майте Каранса, ще се срещне със своите читатели - а на 10 декември тя и Теодора Димова ще бъдат в центъра на дискусия, посветена на насилието над хлапетата. Педро Ейраш, писател и преподавател в Университета в Порто, изнася лекция за съвременната литература в родната му Португалия. Малко по-късно в същия ден е ред на един от най-известните млади испански романисти - Андрес Барба. Денят ще приключи в ДНК, където изключително популярният драматург Жорди Галсеран ще общува с фенове и артисти, като модератори са актьорът и режисьор на пиесата му "Дакота" Владимир Пенев и Нева Мичева, преводачката, която го открива за България.
На 10 декември пред публиката излиза Клара Санчес, носител на най-стария литературен приз в Испания "Надал" и на респектиращата "Планета" - с най-голяма парична стойност след Нобела. Маркос Хиралт Торенте и Сусо де Торо са сред другите корифеи на словото от Иберийския полуостров.

Гастролът на Лоренсо Силва, един от най-четените в Испания, е на 12 декември. Книгите му регистрират огромен пазарен успех, а заради високите им художествени качества печелят и трите най-големи награди там. Единственият поет сред чуждестранните автори е Хосе Луис Гарсия Мартин, издал около стотина книги в различни жанрове - лирика, хуманитаристика, критика. На 13 декември, последния ден от Софийския международен литературен фестивал, вниманието е насочено към Унай Елориага и прочутия дългогодишен военен репортер на Би Би Си и преподавател по журналистика Жозе Родригеш душ Сантуш.

30 бг автори участват в основната програма - Елена Алексиева, Стефан Иванов, Теодора Димова, Алек Попов, Милен Русков, Иван Ланджев, Емилия Дворянова, Миглена Николчина, Ани Илков, Георги Господинов, Георги Мишев, Александър Секулов, Емил Андреев, Недялко Славов... Всеки ден на фестивала ще започва в специален за децата кът - с работилници за малчуганите и срещи с автори, които творят за тях.

Три експозиции ще бъдат представени през шестте дни на основната програма на Литературния фестивал в Мраморното фоайе в НДК - на корици на испански и португалски томчета, на детски илюстрации на иберийски художници и изключителната колекция от pop-up книги, на които е посветена днешната специална лекция на дизайнера и пейпър инженер Емил Марков.

Киното винаги е част от програмата на Литературния фестивал. Този път селекцията е изцяло подчинена на екранизации - дори и на книги на някои от авторите, гостуващи на форума. На 11 декември ще има и дискусия по темата - "Литература и кино. Метаморфози". Финалът на фестивала ще е особено вкусен - с демонстрация, посветена на връзката между литературата и испанската кухня. В събитието ще се включи главният готвач на испанския ресторант "Бодега" и Веселина Маринова, главен редактор на "Гурме публишинг".

Третото издание на Софийския международен литературен фестивал е организирано от Асоциация "Българска книга" в партньорство с НДК, Институт "Сервантес" - София, Институт "Камойнш" - София, ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб "Перото". Съорганизатор е Министерство на културата, събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма "Култура" за 2015 г.
Визуалната кампания е дело на Havas worldwide Sofia, художник Гергана Змийчарова.

Дами канят

От Македония пристига Фросина Пармаковска, чиято книга "Вишнева хроника" е финалист за най-голямата тяхна литературна награда "Роман на годината". Срещите с нея и с колегата й, писателят, сценарист, драматург и фотограф Владимир Плавевски са днес от 18 часа на щанда на Македония и утре по същото време при издателите им от "Персей". Досегашните три книги на младата дама се радват на голям успех сред публиката и критиката. Новите преработени издания на Людмила Филипова представя "Егмонт" на Панаира в навечерието на заминаването на писателката за Белия континент. Тя отива там за завършването на проекта "Антарктида: Послание на Края на света" - идеята е от цял свят да изпращат послания от днешните хора до утрешните за съхраняването им за 50 години във времева капсула на Антарктида. Миро, Стефан Вълдобрев и Теодосий Спасов вградиха и своята музика в капсулата. От издателството предлагат видеоразговори с обичаните писателки Джоди Елън Малпас и Щефани Рос, чиито книги са бестселъри из цял свят. На живо обаче ще бъде първата българска премиера на Теодора Костова, която от 12 години живее в Лондон - "Един удар на сърцето". Дамата има бурна биография - работила е като журналист, редактор, личен асистент и интериорен дизайнер. Класа Санчес, автор на "Небето се завърна", "Това, което името ти крие" и още заглавия, спечелили редица престижни отличия, подписва книгите си на 10 декември в 18 часа, модератор е шефът на "Колибри" Жаклин Вагенщайн. На щанда им в неделя пък гостува Прея, която изпълни песента, вдъхновена от "Всички наши места" - един от най-успешните тийн романи за годината. От издателството припомнят, че "Сексът и комунизмът" 2 от Милена Фучеджиева оглави класациите. От "Апостроф" предлагат Христина Мираз с "Великите любовни истории", "Никой не е твой" и "Цитати от любими книги".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай