"Мери бойс бенд" прави клип за щъркели

Моногамни ли са птиците, питала фронтдамата експертите орнитолози

 "Мери бойс бенд" прави клип за щъркели  | StandartNews.com

София. Преди броени дни "Мери бойс бенд" зарадва феновете с клип към прочутата си балада "Ще успея ли някога да надбягам птиците". Музикантите взеха и съвсем нестандартно решение - посветиха песента на българското дружество за защита на птиците.

"Създадена е още през 90-те години на миналия век (как звучи само!) и е емблематична за "Мери бойс бенд". Изпълнявали сме я стотици пъти на живо, през всички тези години ни е донесла много приятели, аз самата много я обичам. Не срещаме често толкова чисти хора като тези от БДЗП, извисили се над злободневните теми и проблеми, посветили се на благородната кауза. Те са младоци от цялата страна, които безвъзмездно пилеят дните от своите летни отпуски за нас, за природата, за Земята", разказва Мери за новия клип. Миналото лято тя се запознала с орнитолози край Атанасовското езеро, езерото Мандра, местността Пода и много се впечатлила от работата им. Затова решила да им подари песен като благодарност, "че раздават доброта на света". С момчетата и екипът на режисьора Васил Стефанов заснели и клип, в които са ползвани интересни кадри на ята от филма на БДЗП и Моно Колектив "Те отлитат".

Мери никога не е имала птица, папагал или друг домашен любимец. "Не мисля, че мястото на животните е между четири стени, а идиомът "птица в клетка" е символ на отнетата свобода. Обичам да наблюдавам летящите ята. Удивително е как орнитолозите могат по формата, която образува ятото, да определят от какви птици е. Задавала съм безброй досадни въпроси като например: "Моногамни ли са щъркелите?" и "Възможно ли е вече да са се върнали от юг" - а по това време пътувам покрай Пловдив през февруари)".

Мери споделя, че бандата им оцелява, защото е само от приятели. "Не сме заедно на всяка цена, а защото го искаме. С пианиста ни Илиян сме съученици от гимназията. Когато завършвахме, се запознахме и с Миро, също от Математическата гимназия в Бургас, но няколко години преди нас. После тримата създадохме групата като студенти в София. Всъщност най-силното помежду ни е, че можем да разчитаме един на друг за всичко. През годините сме се разделяли с хора, предимно защото са заминавали за чужбина, а за нас това никога не е било самоцел! Слава Богу, живи и здрави сме и продължаваме вече повече от 18 години да създаваме качествена българска музика и да изнасяме концерти!"

Мери шеговито признава, че понякога й пречи да бъде фронтдама. "Наясно сме с понятието "фенка" и момчетата сигурно са се лишили от много обожателки заради мен".

Групата се слави и с това, че не си пада по "подгряването". "Преди години гледахме "Ролинг стоунс" в Букурещ и подгряваща група беше "Шарлатанс" - изключително присъствие на сцената, отлични музиканти с MTV хитове. И хората демонстративно им обърнаха гръб, никакви аплодисменти и някакво презрение, недоволство като че ли се надигаше през цялото време. Тогава още ми стана ясно, че подгряващият само дразни публиката, отишла да слуша любимците си. И изобщо кой се нуждае от подгряващи?! Всеки си е купил билет за конкретен изпълнител и си очаква срещата с него! Разбира се, че ми се свири на една сцена със световни групи, на фестивал или друг голям форум, но съм наясно, че и тогава едва ли ще имам възможност да контактувам с много от тях. Понякога при подобни форуми възникват и други неудобства - все пак всички свирим на живо. На промоцията на албума ни "Само за теб" специални гости ни бяха "Кели Фемили". Те не правиха саунд-чек, ами направо си репетираха и така "глътнаха" целите 3 часа отделено време. За нас не остана никакво и свирихме, без да си чуем дори инструментите преди нашия концерт - никак не беше весело... По-късно, когато четох биографията на Стинг, разбрах, че това си било класически номер на "големите звезди" - да не оставят на другите групи време за звукова проба."

Мери е наясно, че тук и сега България е в отвратителна ситуация, защото никоя партия не успя да спечели мнозинство на последните избори и се налагат задкулисни договорки с хора, на които не им пука за родината.

"Болно ми е, че така и не се появи възможност да се оправим през всички тези години. Искам да се променим: всички българи да гласуваме, но да не избираме измежду 50 гладни за власт партии."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай