9 хиляди се качиха на Царевец за опера

9 хиляди се качиха на Царевец за опера | StandartNews.com

Велико Търново. Повече места за зрителите на оперното изкуство и по-голяма сцена за артистите ще има на Царевец през следващата година за фестивала "Сцена на вековете". Спектаклите на софийската опера и балет на хълма на Асеневци това лято са били гледани от повече от 9 хиляди зрители. Публика от над 30 държави, руснаци, германци и англичани са гледали "Тоска", "Бал с маски" и балетната постановка "Откровение". 40 % от зрителите са закупили своите билети след предварителна заявка през интернет.

„Инфраструктурно, смятам че ние достигнахме капацитета да поемем толкова публика в този вариант. За догодина трябва да мислим за надграждане на услугите, сцената, секторите за седалки. Предварителните 1 100 стола, които бяхме подготвили за всяко от представленията, не ни бяха достатъчни. Интересът бе по-голям от нашите очаквания", каза Цветомир Бояджиев, управител на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов".

„Сцена на вековете е емблема на съвременната музикална култура", каза акадeмик Пламен Карталов, директор на „Софийската опера и балет" и художествен директор на фестивала.

„Нестихващите аплодисменти показаха, че сме си свършили добре работата", каза той. Община Велико Търново стартира инициатива за учредяването на асоциация на оперните фестивали на открито. Летният оперен фестивал се реализира по проект на Община Велико Търново по ОП „Регионално развитие" 2007-2013.Стойността на проекта е 463 338 лева. В рамките на фестивала тази година бе организиран и младежки конкурс за костюми, които са подредени в сградата на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай