90% от новите болни от СПИН – заразени чрез секс

90% от новите болни от СПИН – заразени чрез секс | StandartNews.com

Варна. Девет от всеки нови десет случаи на ХИВ са хванали инфекцията по сексуален път. Преди 3-4 години най-много заразени е имало след инжекционна употреба на наркотици. Тогава те са били 42% от случаите, но са намалели заради превенцията, каза д-р Тонка Върлева, шеф на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". От Варна тя даде старт на националната лятна антиспинкампания. Новите 113 серопозитивни лица от началото на годината увеличават броя на носителите на ХИВ до близо 2000 в страната според официалните данни. Броят на новите болни мъже е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Сред тях има една бременна и бъдеща майка.

Над 900 болни от СПИН са починали от 1986 г. насам. Националната антиСПИН програма е факт от 1998 г. и благодарение на прилагането й и на трикомпонентната терапия животът на болните се удължава средно с 25-30 години. Регистрирани от 1987 г. серопозитивни лица продължават да живеят и да работят активно. Бюджетът на МЗ предвижда за тази година близо 15 млн. лева за изследвания и антиретровирусната терапия, която освен с 26-те познати медикаменти включва и още три нови. Лечението на година на един болен от СПИН излиза на държавата между 8 и 14 хиляди лева.

Тенденцията показва, че над 53% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са научили лошата новина за себе си в 19-те безплатни кабинета за анонимно консултиране и изследване и в 17-те мобилни медицински кабинета. Страховете на хората са големи, стигмата също намалява желанието им да се изследват, посочи д-р Върлева.

Лятната кампания срещу страшната болест на века стартира от Варна и Бургас с над 100 млади доброволци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай