9 грешки при изпреварване, които всеки шофьор допуска

И вие ли ги правите?

9 грешки при изпреварване, които всеки шофьор допуска | StandartNews.com

В сезона на ваканциите всеки пътува. Трафикът към морето е повече от кошмарен. Изпреварването на пътя е най-честата, но и най-опасната маневра. Затова ви показваме 9-те най-чести грешки, които шофьорите правят при изпреварване и провокират тежки инциденти.

Неспазване на правилата за движение

Много често шофьорите не спазват правилата, изпреварват по хълмове, завои, кръстовища и други места без видимост и без да спазват знаци и маркировка. Нарушавайки правилата за движение тези водачи провокират инциденти. Преди да нарушите правилата за движение, помислете за факта, че те, подобно на войнишкия устав "са написани с кръв". Между другото, нарушението на правилата за движение е най-честата причина за пътнотранспортни произшествия, поше money.bg.

Дълго изпреварване

Възниква поради факта, че водачът не е включил по-ниска предавка или не познава добре характеристиките на автомобила си. Шофьор, например, си мисли, че може да извърши маневра за 10 секунди, но в крайна сметка са необходими 15 секунди, за да я направи. Такова изпреварване е опасно, защото може да нямате време да го завършите навреме, да засечете задминаваната кола и да изплашите насрещния автомобил. Хората, които пестят гориво, обичат да изпреварват бавно : не включват по-ниска предавка и не натискат много газта, за да не увеличават разхода на гориво.

Не се гледа в огледалото

Много шофьори просто забравят да погледнат в огледалото за обратно виждане, преди да започнат маневра за изпреварване. Може да има автомобил, която е започнала маневрата, преди да можете да се изнасяте в насрещната лента. Така излагате колата си на удар и как ще свърши, при висока скорост, е по-добре дори да не си представяте.

Такова действие на водача провокира двойно изпреварване. Водачът на колата, който е започнал да изпреварва преди вас и когото сте засекли, за да не катастрофирате, започва да ви изпреварва още по-наляво и прави двойно изпреварване. Но той има голям риск да излезе отстрани на пътя и дори да успее да се справи, маневрата за него ще се увеличи значително.

Игнориране на мигачите

Мнозина обичат да пренебрегват мигачите. Ако например сте забравили да погледнете огледалото за обратно виждане, преди да започнете маневрата, но сте включили мигача, тогава друг шофьор, който вече се движи в насрещната лента, ще разбере, че сте на път да смените лентата и ще има време за да забави или просто да ви сигнализира да не правите това. Нещо повече, мигачът може да ви спаси живота!

Ако не сте изчислили правилно разстоянието до насрещния автомобил или възможностите на вашия автомобил и нямате време да завършите маневрата, но също не можете да се върнете в лентата си, защото друга кола вече е заела вашето място или за това ще трябва да спирате рязко, което може да доведе до поднасяне. Трябва да дръпнете и доближите възможно най-близо отдясно, до изпреварвания автомобил. В същото време не го закачайте и включете десния мигач.

И също така мигайте дългите светлини към насрещния шофьор. В този случай водачът на насрещна кола вече ще разбере, че за да се разминете е необходимо да се отмести възможно най-вдясно. Ситуацията е опасна и понякога се случва и двамата шофьори, за да се разминат, да започнат да завиват в една посока, защото не са се разбрали както трябва със светлинните сигнали.

И има челен сблъсък. Правилата сочат, че за да избегнете инцидент, чийто провокатор сте вие, трябва просто да се сгушите до колата отдясно, а не да минавате от лявата страна на пътя!

Не обръщате внимание на метеорологичните условия

Много хора са свикнали да шофират всеки ден до и от работа по един и същ път. Те вече знаят каква е пътната маркировка, къде са светофарите и т.н. Те се чувстват възможно най-уверени на този път и дори лошите метеорологични условия няма да им попречат да карат с обичайната си скорост и да правят обичайните маневри за изпреварване. Прекаленото самочувствие е лошо. Винаги трябва да сте внимателни и разбира се, не трябва да изпреварвате при мъгла, силен дъжд или поледица.

Групово изпреварване

Когато няколко автомобила заедно изпреварват друг един след друг и тези в групата, които вървят отзад, не виждат картината на пътя и следователно са в опасност. Анализите на тези ситуации често говорят за опасността от такова изпреварване, но така или иначе постоянно се виждам на пътя как водачи изпреварват някое превозно средство на "влакче". А това е много опасно. В края на краищата, първата кола може веднага ще се прибере в лентата си след изпреварване, а следващата ще се наложи екстремно и нея я изпревари, на по-следващата също и т.н.. Ще има ли достатъчно време и видимост за всичко това на фона на насрещното движение.

Изпреварване на няколко коли едновременно

Често се случва на пътя заради една бавно движеща се кола да се натрупа цяла колона от автомобили. Някои не искат да чакат и и се опитват да изпреварят колкото се може повече коли и особено камиони наведнъж, излагайки се на риск. Започвате да изпреварвате и си мислите, че ще задминете три коли подред и ще се приберете в своята лента на движение без проблем. Изведнъж се оказва, че има още една по-малка кола, която просто не се вижда. И няма къде да отидеш, а разстоянието до насрещната кола все повече намалява и намалява... Опасна ситуация, нали?

Всичко това е поради факта, че когато има такава колона, повечето шофьори не спазват дистанция, докато са в нея. А също и заради водачите, които се опитват да изпреварят възможно най-много коли наведнъж.

Умишлено пречене при изпреварване

Някои шофьори се отегчават по пътя, някои имат много висока гордост. Тези шофьори започват да пречат другите при изпреварването. Въпреки че правилата за движение ясно забраняват увеличаването на скоростта, докато ви изпреварват. Те принуждават изпреварващия да ускори още по-бързо, той вече може да няма време да завърши маневрата преди плътната линия и участък без видимост, дори може да се наложи да намали и да се върне в лентата си. Но ако някой е заснел такива ситуация, тогава той може да изпрати материали с нарушението на КАТ и, надявам се, злосторникът ще бъде глобен за такива действия.

Опасно доближаване преди изпреварване

Много шофьори, преди да изпреварят, се залепват до колата, която ще задминават. Първо, това е неспазване на дистанцията, второ, видимостта ви става минимална, и трето, ако сте се залепили за камиона, той изобщо спира да ви вижда и не знае, че зад него се движи кола, това е опасно за вас. Да не говорим, какво може да стане, ако на предната кола се наложи внезапно спиране...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай