80 млн. за спешна помощ

Плащат ин витро в чужбина след разрешение

80 млн. за спешна помощ | StandartNews.com

София. Около 80 млн. лв. ще струва изграждането на нови спешни центрове към областните болници. Това стана ясно от думите на здравния министър Таня Андреева. Идеята е да има около 11 спешни центъра първо ниво, а останалите да са по-нисък клас - второ. Те ще представляват сегашните областни филиали на спешна помощ, към които ще се интегрират и спешните портали на болниците. Новите структури ще получават целево финансиране от държавата и ще поемат между 60 и 90 на сто от спешните пациенти в зависимост от нивото си. Първите три центъра се предвижда да се изградят до края на годината. Те ще се намират в Бургас, Плевен и В. Търново.

Съвсем скоро българските пациенти ще могат да се лекуват в чужбина или да си купуват медикаменти, а касата или министерството да плащат за това. Те обаче ще покриват разходите до нивото, което е и у нас, пише в проекта на наредбата на здравното министерство. Плащането ще става постфактум - след като човек сам е финансирал лечението си. За възстановяването на разходите той трябва да подаде документи в НЗОК и ако всичко е наред след три месеца, те да се одобрят. Освен това пациентите ще трябва да искат предварително разрешение от касата за финансиране за повече от 20 терапии. Сред тях е поставянето на изкуствено сърце, на койлове, на тазобедрени стави, сърдечни клапи и др. Предварително одобрение ще трябва и от структурите към министерството за ин витро или трансплантации в чужбина. В същото време болниците ни няма да могат да вземат повече пари на чужденците, които ще се лекуват, отколкото на българите, пише още в проекта. Ведомството прави и още промени - то прибавя към пакета на касата нова дейност - радиохирургията. От юли тя ще трябва да плаща и за томотерапия, гама или кибернож. Засега такъв няма, но няколко болници се канят да сложат. Те се намират в София, Плевен, Варна.

Здравни министри си завеждат дела

Дело за клевета ще заведе здравният министър Таня Андреева срещу предшественичката си - Десислава Атанасова. Повод за това станаха обвиненията на сегашната депутатка от ГЕРБ, че здравното министерство е обявило обществена поръчка за 6.5 млн. лв. за изграждане на интегрирана информационна система, която вече е направена по времето на Тройната коалиция. Това не е вярно, поръчката е за поддържане на системата, а не за изграждането й, контрира Андреева. Тя обвини предшественичката си, че е сключила договор за поддръжката на същата система за 1.5 млн. лв., без да проведе търг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай