77 години от спасяването на българските евреи

Цветя пред Паметника на спасението бяха поднесени от кмета Йорданка Фандъкова, зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и посланика на Израел Йорам Елрон

77 години от спасяването на българските евреи | StandartNews.com

Точно 77 години от спасяването на близо 50 000 български евреи по време на Втората световна война бяха отбелязани днес в София.

Цветя пред Паметника на спасението бяха поднесени от кмета Йорданка Фандъкова, зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и посланика на Израел Йорам Елрон.

Те отдадоха и почит към над 11 000 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, загинали в концлагерите.

Председателят на организацията на евреите “Шалом“ Александър Оскар изрази признателност към спасителите. "(...) благодарение на които близо 50 000 български евреи бяха спасени от сигурна смърт в концлагерите. Днес си спомняме също и за страданията на българските евреи, както и за тези 11 000 евреи, които бяха депортирани и намериха смъртта си. Да пазим делото на достойните българи и да не допуснем езикът на омразата да завладее нашето общество!".

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради ограниченията, свързани коронавируса, се отлага т. нар. Поход на толерантността срещу езика на омразата, който беше планиран за следващата неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай