5 202 стари телефона подпомагат приют за бездомни животни

5 202 стари телефона подпомагат приют за бездомни животни | StandartNews.com

София. Общо 5 202 стари мобилни устройства събраха поддръжници и доброволци на организацията за защита на животните Анимал Рескю София в рамките на 3-месечната благотворителна кампания, събираща средства за ремонтиране на кучешкия приют. Това съобщиха от организацията.

Телефоните бяха изкупени благотворително от Reusum Charity – компания, която рециклира и реновира стари мобилни устройства, правейки ги достъпни на пазара в развиващите се страни.

Общата сума на дарението, направено от Reusum, е 5 567,33 лв. Средствата ще бъдат използвани за ремонтиране на първия изцяло неправителствен приют за бездомни животни в София – „Фермата".

Подобна фондо-набирателна акция е новост за България, а успехът и показва огромния потенциал за благотворителност в общността ни, твърдят организаторите. Втората организация, в чиято полза трябваше да бъдат събирани мобилните устройства: pravata.mi – сайт за правата ни като граждани, се отказа от тях в полза на бездомните животни.

За Reusum и рециклирането на мобилни устройства

Изчислено е, че при популация от 7 милиарда души на планетата броят на мобилните телефони в природата е вече над 5,6 милиарда. Средният европеец подменя мобилното си устройство на всеки 18 месеца. В рамките на съюза всяка година се купуват над 500 милиона нови мобилни телефона. В същото време се рециклират едва 10% от ненужните вече устройства. В страни като Бразилия и Индия обаче "продължителността на живота" на един телефон е около 7 години.

Голямата международна компания Reusum е една от фирмите, която събира ненужните телефони на хората от богатите страни, рециклира неработещите и поправя тези, които са годни за употреба, предлагайки ги на ниски цени на развиващите се пазари.
По този начин Reusum позволява на хората от развиващите се страни да си купят телефон на достъпна цена и спестява на планетата десетки хиляди тонове токсични отпадъци всяка година.

Reusum Charity е инициатива за събиране на стари мобилни устройства в полза на благотворителността.

За Animal Rescue Sofia и „Фермата"

Анимал Рескю София е фондация в обществена полза, основана от доброволци, целящи хуманно и ефективно решаване на проблема с бездомните животни. За 3-те години /2010-2013/, през които АРС стопанисваше съвместно със Столична община приют „Богров" организацията е задомила 2 500 и е кастрирала още 5 600 бездомни кучета от улиците на София.

В края на 2013 г. изтече договорът за „Богров" и организацията щеше да остане без приют, където да развива дейността си. На апела им за помощ откликнаха над 13 000 частни дарители от България и чужбина.

„Фермата" е първият и засега единствен изцяло неправителствен приют за бездомни животни в София. Сградите на „Фермата" бяха закупени през декември 2013 година след 3-месечна фондонабирателна кампания на Анимал Рескю София.

Средствата бяха дарени само от приятели на животните – без субсидии от държавата или международни организации. Средният размер на дарението възлезе на 25 лева, а общата събрана сума – 210 000 евро.

В момента в приюта текат ремонтни дейности по превръщането на стопанските сгради в кучкарник. Понастоящем там живеят 200 кучета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай