50 двойки получават пари за "ин витро"

50 двойки получават пари за "ин витро" | StandartNews.com

Общинските съветници в Благоевград на своя сесия в петък гласуваха отпускане на средства от бюджета на общината за финансиране на процедури "ин витро". След решението нови 50 двойки ще получат финансово подпомагане. Политиката на ръководството на общината е за увеличаване на средствата, с което все повече са семействата, които търсят подкрепа. Бюджетът за процедурата се е увеличил двойно от 2012 година насам. Тогава заложените средства за "ин витро" процедури са били 100 000 лв., а тази година сумата са 200 000 лева.

50 семейства са подали молби от 15 юли миналата година до 10 февруари тази година. Само 9 двойки са кандидатствали през 2012 г., а за последните 8 месеца - 50. Всеки одобрен заявител ще получи по 4000 лева. Кандидатите трябва да са семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми. Комисията е от седем членове, четирима от тях са общински съветници. Кандидатът трябва да е жител на община Благоевград, с непроменяна адресна регистрация от 3 години, за да получи финансова помощ до 5000 лв. Документи се приемат целогодишно. При изчерпан ресурс за настоящата година, кандидатите автоматично се прехвърлят за следващата.

Необходимо е двойките да подадат молбата си в деловодството на кметството. Личните данни са конфиденциални. Те имат правото да кандидатстват един път в годината. Средствата не се получават лично от заявителите, а се превеждат на съответните клиники.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай